Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Västra Götalands it-system får mig att sakna Take Care”

Publicerad: 26 oktober 2017, 05:00

Foto: Thinkstock

Vi som klagat på it i sjukvården i Stockholm har likt bortskämda barn gråtit över smält glass medan våra kolleger i Västra Götaland fått stå ut med sura granskott, skriver debattören.


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdVästra GötalandsregionenAkutsjukvård

Patient söker på akuten för yrsel. Även om det saknas evidens för yrsels karaktär måste man bryta isen så jag ställer frågan: "Gungar det som på en båt eller snurrar det som i en karusell?" och känner patientens aktning för min kvicktänkta jämförelse.

Patienten kan inte riktigt svara på frågan, eller några andra frågor, den kräks och är blek. ”Läs vad som står från vårdcentralen”, säger sambon, patienten nickar.

Jag letar förgäves efter samtycke till ”samman­hållen journal-knappen”. Tre samtal senare till Meliorförvaltningen står det klart att någon sådan finns inte. Faktum är att regionens vårdcentraler använder ett annat och, av namnet Asynja att döma, klart mer exotiskt journalsystem än sjukhusens Melior.

Behörighet till NPÖ krånglar, som vanligt. Sak samma tänker jag, patienten ska bedömas här och nu. Nästkommande halvtimme spenderar jag i Meliors alla vinklar och vrår, de är många. Till slut hittar jag vitalparametrarna. Det visar sig att de ligger under fliken läkemedel. Intressant. Hittar inget från dagens datum, är vi i läsläge? Det var en månad sedan uppgradering till version 218, är det dags för 219? Jag går de 25 metrarna bort till sjuk­sköterske­expeditionen för att fråga – konsulterna från Boston Consulting Group har inte riktigt lyckats sälja in team- och vårdlagsarbete här.

I handen får jag ett heligt papper där mätvärden skrivs för hand i stället för i elektronisk journal. Personalen omringar mig och jag har inte mycket att sätta emot. Det heliga pappret får jag inte ta med mig och en kopia hjälper föga. Hur ska jag följa patientens vitalparametrar ropar jag med gråten i halsen. Personalen tittar frågande.

På samma heliga papper ska jag ordinera läkemedel inklusive dos, administrationssätt och eventuell hastighet, blodprover, skriva en sammanfattad rapport, bestämma övervakning och kontroller samt markera undersökningar. Nämnde jag att sjuksköterskeexpeditionen låg 25 meter bort?

Patienten läggs in. På vårdavdelningen uppstår dock förvirring, min handstil är inte den bästa. Fick patienten Primperan eller Pargitan? Oklart. På vårdavdelning används elektronisk läkemedelsordination. Vi vänder blad.

Det heliga pappret får jag inte ta med mig.

Efter en veckas sjukhusvistelse skrivs patienten ut. Jag dikterar en remiss till VC, eller VåC som det heter i Västra Götaland, för uppföljning med en kopia på slutanteckningen för att skickas med senaste kryptering rakt in i Asynjas lagringscentral, kopiator och faxrummet i Vara Närhälsa.

På lunchen två veckor senare får jag ett samtal från medicinska sekreteraren. Mitt postfack är fullt. Det visar sig att man ännu inte börjat med fax i Västra Götaland. Här läggs remisser på brevlådan. Viktigt att stödja krisande Postnord får jag höra. Mer problematiskt är att jag tydligen måste dubbelsignera med sigill det jag redan signerat elektroniskt. Annars växer sig högen i postfacket likt en cancersvulst och någon uppföljning blir det inte tal om för patienten. Enligt rykten på direkt order av region­styrelsen för att minska belastningen på primär­vården.

Fredag natt, jag befinner mig i hemsk REM-sömn. Meliormonstret jagar mig, vet inte vart jag ska springa, läkemedel till höger eller aktuella ordinationer till vänster. Meliormonstret kommer närmare. Jag sjunker ner på knä, slår mina händer ihop. Take Care, om du hjälper mig nu lovar jag att för alltid tro på dig, jag glömmer alla gånger du kraschat halvvägs in i diktatet, jag ska predika för sammanhållen journal, digitala remisser och det elektroniska akutbladet. Jag lovar.

VIKTOR MADSEN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev