Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vem kommer att vilja ta emot de svårast sjuka?

Publicerad: 7 februari 2013, 14:54

Vi befarar nya undanträngningseffekter i vårdvalet allergologi. Vem kommer att vilja ta emot de svårast sjuka, när patienterna inte är tillräckligt lönsamma?


Astma- och allergiföreningen i Stockholms län har sedan sommaren 2012 bevakat införandet av vårdval allergologi som Stockholms läns landsting brottats med vad gäller genomförandet.

Både vi som patientorganisation och läkarprofessionen har protesterat för att vi anser att underlaget för beslutet inte har haft den kvalitet som vi önskat. Bland annat har vi ifrågasatt hur tillgängligheten till allergologer ska öka, med ett vårdval som ger sämre ekonomisk ersättning än de nuvarande vårdavtal allergologerna har i dag med landstinget i Stockholms län.

Vi befarar nya undanträngningseffekter i vårdvalet. Vem kommer att vilja ta emot de svårast sjuka, när patienterna inte är tillräckligt lönsamma?
Vad kommer att hända med den viktiga forskningen och samordningen mellan olika vårdgivare? Mycket händer inom den medicinska vetenskapen, som gör att människor med allergi och/eller astma i framtiden kommer att kunna få ett friskare liv. Detta kräver dock att nya mediciner och behandlingar kan kvalitetssäkras och ges till rätt patient i rätt tid.

Kommer vårdval allergologi främja samordning av forskning och utveckling mellan kliniker eller får vi en motsatt effekt?

Vårdval allergologi i Stockholms läns landsting ska upp för beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden den 12 februari. Astma- och
allergiföreningen i Stockholms län kräver en tillgänglig och patient-säker allergivård. Det ger ökad livskvalitet för våra medlemmar.

Vi tror inte att nuvarande förslag leder till detta.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News