Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vem och vad ger grunden till ogenomtänkta beslut?”

Publicerad: 29 juli 2016, 08:00

Nya Karolinska sjukhuset, NKS, i Solna.

Foto: Rikard Berglund

Anders Karlsson, tidigare områdeschef och tidigare chef ambulansdirigering för ambulanssjukvården i Stockholm, kritiserar utvecklingen inom sjukvården i Stockholms län med Nya Karolinska sjukhuset, NKS, i spetsen i en debattartikel.


Läser debattartiklarna ”Varför glöms ambulanssjukvården bort?” och ”Flisa tiger om sådant de borde tala”. Jag skulle vilja lägga till rubriken ”Vem och vad ger grunden till ogenomtänkta beslut?”

Låt mig ge några exempel.

50 000 akutfall per år ska flyttas från Karolinska i Solna nu i vinter när Nya Karolinska öppnar sina portar. Dessa 50 000 akutfall ska tas om hand av Södersjukhuset, Danderyd och S:t Göran. Det är inte utan att man undrar om de som tagit detta beslut någonsin har besökt till exempel Södersjukhusets akutmottagning en vanlig dag. En vanlig dag där det i dag saknas britsar för ambulanserna som anländer. En vanlig dag där väntetiden är 5-6 timmar. En vanlig dag där personalen inte ens hinner gå på toaletten. Nej, ni som tagit beslutet kan aldrig ha varit där!

Dessutom är endast en av dessa akutmottagningar ombyggd för att klara att ta emot det ökande trycket. På Södersjukhuset har inte ens spaden kommit i jorden. I min värld bygger man huset innan man flyttar in!

Det ökande trycket har ni tänkt att lösa med flera lättakuter, men dessa är inte ens tilltänkta och det saknas 400 allmänspecialister, i vilken vrå skall ni hitta dem?

Hur påverkas då ambulanssjukvården i Stockholm?

På Stockholms läns landstings hemsida för Nya Karolinska kan man läsa: ”Den prehospitala vården får en viktig roll i att styra ambulanser till rätt vårdgivare, med hänsyn till prioriteringsgrad. Ambulanser dirigeras till närakuter, geriatriska enheter eller akutsjukhus beroende på var patienten bäst tas om hand. Sekundärdirigeringar, där patienten bedöms på ett akutsjukhus, och sedan skickas vidare till ett annat, kommer att bli vanligare. Processerna för detta ska vara väl definierade”

Kopplar man detta till min önskade rubrik ”Vem och vad ger grunden till ogenomtänkta beslut?” frågar jag mig: Vilka närakuter och geriatriska enheter menar ni? De som finns i dag är oftast fullbelagda och de tilltänkta närakuterna finns ju inte!

Hur ser beräkningarna för sekundärdirigeringar ut? Verklighetens ambulanssjukvård i Stockholm innehåller redan i dag många timmars väntan för sekundärtransporter mellan sjukhus. Tänker ni nu att ytterligare 50 000 ska transporteras från Nya Karolinska till andra enheter så innebär det 137 nya sekundärtransporter varje dag. Hur ska befintlig organisation hantera det?

Nej, detta kommer aldrig att fungera. Kopplar man sedan igen detta till tidigare debattinlägg så kan man även ställa sig frågan: Hur aktivt arbetar FLISA med dessa verksamhetsnära frågeställningar? För jag är övertygad att detta kommer få stor påverkan på era medlemmars vardag. De kommer få än mer frustrerade medarbetare och fler uppsägningar. De äger det ansvaret, inte de som tagit de ogenomtänkta besluten.

Till slut, ser man detta ur ett verklighetsperspektiv saknas stora delar av verklighetsförankring. Detta kommer leda till patientsäkerhetsrisker och jag är rädd att vi kommer få se en ”vårdkollaps” i Stockholms län nu i vinter.

Relaterat material

”Flisa tiger om sådant de borde tala”

”Varför glöms ambulanssjukvården bort?”

ANDERS KARLSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev