Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Vem orkar gå på toa 50 gånger per dag?”

Publicerad: 30 september 2016, 05:00

Bo Karlsson, ordförande ILCO Tarm- uro- och stomiförbundet.

Det svenska systemet med en icke samlad kompetens särskiljer sig från andra länder, skriver ILCO inför Årets Stomidag den 1 oktober.


Ämnen i artikeln:

Inflammatoriska tarmsjukdomarCrohns sjukdom

Var är närmaste toalett?
Vågar jag lämna hemmet innan det är dags att sätta in det livsuppehållande droppet?

Dessa två frågor präglar vardagen för en liten grupp individer med Crohns sjukdom, en sjukdom som ökar bland unga, och som har en väldigt liten bit av tarmen kvar, så kallat korttarmssyndrom. Det är inte ovanligt att de varje dag behöver uppsöka en toalett 50 gånger och ta flera timmars droppbehandling. I en ny undersökning, Hur mår din tarm?, bland 150 personer med korttarmssyndrom som Tarm- uro- och stomiförbundet ILCO gjort inför årets Stomidag den 1 oktober, visar sida upp och sida ner svart på vitt att det är oerhört tufft och isolerande att leva med korttarm.

Det uppskattas att omkring 300 personer har korttarmssyndrom i Sverige. En liten grupp, men oerhört utsatt. Sjukvården skulle kunna göra livet mycket bättre för dessa personer om alla kunde få behandling och omhändertagande på särskilda tarmsviktsenheter med samlad kompetens. I dag kan det se väldigt olika ut och mycket hänger på den enskilde patientens förmåga att ”prata för sig”.

Med en särskild tarmsviktsenhet med ett ordnat omhändertagande skulle fler få bättre vård och stöd och i större utsträckning kunna arbeta, ta sitt dropp själva, slippa sjukhusinskrivningar, belasta samhället mindre etc. Att det inte fungerar i dag, stöds av patientundersökningen. Det svenska systemet med en icke samlad kompetens, särskiljer sig från andra länder. I Sverige är vården av dessa patienter förlagd till allmänna gastroenheter och vi saknar därför på de flesta sjukhus ett välfungerande system och samlad kompetens för behandling av korttarmsyndrom.

De enskilda sjukhusen tycker ofta själva att de har en bra vård för dessa patienter.

De enskilda sjukhusen tycker ofta själva att de har en bra vård för dessa patienter. Men inget tar ett nationellt ansvar, till exempel vet inte Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm hur patienterna har det till exempel i Örebro eller Finspång. När sjukhusen och läkarna säger ”vi är bäst här”, så tror landstingsledningen på det. Men det är inte så alla gånger. Sluta slå er för bröstet.

ILCO anser att det behövs fler specialiserade tarmsviktskliniker med hög kompetens så att alla får lika vård oavsett var personen bor.

Vår undersökning visar att 70 procent är begränsade i sitt liv, och dessa personer belastar sjukvården. Genom att ge bättre vård och öka förutsättningen att kunna arbeta kan samhället tjäna enorma belopp. I dag är 40 procent i arbetsför ålder helt eller delvis sjukskrivna eller sjukpensionärer. Undersökningen visar också att 8 av 10 behöver åka till en vårdcentral eller sjukhus för att ta sitt dropp, trots att många skulle klara det hemma med bättre handledning och stöd.

Det är dags för en förändring!

Vårt krav är att det ska byggas upp fler tarmsviktsenheter för att samordna vården och höja kompetensen, i dagsläget finns detta endast på ett fåtal sjukhus i Sverige!

BO KARLSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev