Debatt
Dagens Medicin Debatt: ”Vem skulle bemanna kvällsöppna vårdcentraler?”
Eftersom personal är den begränsande faktorn skulle inte kvälls- och helgöppna vårdcentraler öka tillgängligheten i primärvården, skriver Magnus Isacson, Sfam, i en replik. (10 kommentarer)
Publicerad: 4 april 2023, 03:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Magnus Isacson, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, Sfam.
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
Ämnen i artikeln:
PrimärvårdJag instämmer i Thomas Bergéns analys av den svenska sjukvården i DM nr 13/23 – att primärvården är underfinansierad och inte klarar sitt uppdrag. Det är något som vi allmänläkare dagligen blir frustrerade av.
Jag instämmer däremot inte i den slutsats han drar. Att ”samtliga vårdcentraler håller öppet kvällar och helger” skulle inte öka tillgängligheten till primärvården, eftersom det är personal som är den begränsande faktorn. På sikt, möjligtvis, men i dagsläget absolut inte. För vem skulle bemanna dessa vårdcentraler?
Läs mer: ”Håll samtliga vårdcentraler öppna på kvällar och helger”
Så sent som i fredags släppte Myndigheten för vård- och omsorgsanalys en rapport där man konstaterar att primärvården inte ges resurser eller förutsättningar för att klara sitt uppdrag: ”Mycket av arbetet inom omställningen har hittills bedrivits på strategisk nivå men utan synliga effekter i verksamheterna”. Dessutom är det ett faktum att den genomsnittliga svenska allmänläkaren ansvarar för dubbelt så många patienter som Socialstyrelsen rekommenderar.
Att då tvinga vårdcentraler att hålla öppet på kvällstid är i nuläget helt fel väg att gå. Det gör inte att vi blir fler som arbetar i primärvården, snarare får det motsatt effekt. Dessutom skulle mer jourtjänstgöring, med punktinsatser för patienter som egentligen är listade på någon annan vårdcentral, göra att tiden vi kan lägga på våra egna patienter minskar. Det skulle leda till ökad fragmentisering, vilket är ineffektivt och något vi redan har för mycket av i svensk sjukvård.
Det vi måste göra är i stället att skapa en bra arbetsmiljö på dagtid för oss som jobbar i primärvården och finansiera de uppdrag som redan har förts över till oss från andra delar av sjukvården de senaste decennierna. Därefter kan vi börja diskutera kvällsöppet. Men i nuläget är nya uppdrag och utökade öppettider ett säkert sätt att sänka vårdcentralerna ytterligare och jaga bort personal, vilket helt skulle motverka det syfte som Thomas Bergén vill uppnå.
Det finns redan kvällsöppna jourmottagningar som kan ta emot primärvårdspatienter. Många av de patienter som ringer ambulans eller kommer till akutmottagningar, men som inte har behov av sekundärvård, borde också kunna hänvisas till att söka sin ordinarie vårdcentral dagen därpå.
Men då måste det finnas någon där som kan ta emot patienterna. Det löser vi genom att utbilda fler allmänläkare och genom att tillföra resurser till vårdcentralerna, så att de allmänläkare vi redan har får en dräglig arbetsmiljö och väljer att stanna och ta ansvar för sina patienter.
Magnus Isacson, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, Sfam
Följ debatten
1. ”Håll samtliga vårdcentraler öppna på kvällar och helger”
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.
-
Jag har drivit kvällsöppet på min VC med mina medarbetare med befintlig bemanning. Vinsten är stor både för patineter och för oss. Vi ökat tillgänghet och våra patineter har inte belastat akuten eller ambulans.
Vi kan inte driva primärvård och stänga dörrar och att patinet ska vänta tills dag efter för att vi ska ha kontorstider.
Om ni frågar mig vi skulle ha primärvårds jourcentral 24/7 detta är rätt mot våra sjuhuskollegor.
Antigen man vill eller vill inte,men bemaning är inte största problemet utan vilja och arbetsmoral inom primärvården som är låg. I primärvårdsledningen ingår nästan inte alls läkare, de vill inte vara ledare men de vill påverka och tycka till.
Tanja, distriktsläkare/verksamhetschef
-
2023-04-10
Debatten om primärvårdens roll borde ha kommit längre, men den återkommer av en anledning, problemen bara ökar. Trots det forsätter uppdraget att utvidgas. I internationell jämförelse läggs för liten andel av sjukvårdens kostnader på primärvård. Den är stadigt 17%, med OECD-genomsnitt 25-30%. Med större ansvarsområden. F.a för lågt antal allmänläkartjänster. Allmänmedicin lockar unga läkare, men de avskräcks mer. En dålig arbetsmiljö väntar, med orimligt stort ansvar, både för patientantal och kunskapsområde.
Politiker tag er medicin även om den är besk till en början!
1) tillsätt tjänster omgående med lista 1100patienter/allmänläkare, 550/ST-läkare.
2) satsa stort i nationellt program på allmänläkares fortbildning. Inför krav att delta i och tillgodogöra sig denna.
3) ingen vårdcentral ska sakna läkare i sin ledningsgrupp, med stort inflytande.
4) stärk primärvårdens status, ingen ökning av uppdraget utan förhandling och avtal.
5) var flexibel och lyhörd för en ny medarbetares intresse och situation. Alla vill inte jobba 100%, kan då ha en mindre lista. Vilja till kompetensbreddning ska uppmuntras.
Kvällsöppet - det löser sig när det finns förutsättningar!
Lars Henningsson
-
2023-04-05
ökade öppettider mot mer flexibel arbetstid och 6 timmars norm
Det handlar ju även om villkor. Vore jag chef skulle jag lägga upp att man har öppet 7-20 på VC och har 6 timmars arbetsdag som norm och så har man maxbemanning 9-15 med rullande eller frivilligt schema för att täcka . Vi hinner ju inte fika i alla fall:-)
Grundproblemet är bland annat att folk tillåts själva definiera vårdnivå och att tillgängligshetsreligionen har förstört. När man som ung ringde VC så svarade de barska sköterskorna "det behöver du inte träffa läkaren för, krya på dig" och det gjorde det ju.
Distriktsläkare
-
2023-04-05
Har jobbar drygt 15 år på akuten som sjuksköterska och lika många som distriktssköterska. På akuten var det högt tryck i perioder tex när ambulansen kom in med sirenerna på, ambulanserna stod dock sällan i kö.
.
Jag undrade när jag började som distriktssköterska vad det var som var stressigt? Det var ingen som höll på att dö framför mig.
Idag vet jag! Med besked!
Inom primärvården ska man kunna bannemig allt!
Det är ett oerhört brett område och samtidigt är det just det som är tjusningen och det roliga.
Hade en ambulanssjuksköterska med mig på upplärning som efter en halvdag, sa till mig:
-”Man kan inte jobba så här då blir man sjuk”.
Han tackade för sig och tog jobb på akuten istället. Han pallade inte primärvården. Han var kvar i en månad totalt sett.
Du är mer än välkommen att gästa mig på mitt arbete. Tar gärna emot alla förslag på förbättringar.
För självklart finns det förbättringar att göra!
Själv väntar jag med spänning på sista delen i Göran Stjernstedts utredning God Vård från 2016, nämligen resursöverföringen från sjukhusvården till primärvården. Läs gärna den :)
Karina Distriktssköterska
-
2023-04-05
Bra sagt, Magnus. De allra, allra flesta behöver inte vård på kvällar och helger. De tycker bara att det skulle vara bekvämt att kunna komma när de är lediga, i stället för att ta ledigt några timmar. Att detta innebär att andra inte har ledigt på sagda kvällar och helger, sk..., förlåt, jag menar struntar de i.
Ann-Catherine
-
2023-04-05
Varför är distriktsläkare i Sverige undantagna från jour i stor utsträckning? Titta på Norge som har remisskrav till akutmottagning (undantaget ambulans med prio 1). I Norge organiserar distriktsläkare jourmottagningar, man går ihop och delar.
För 30 år sedan fanns på det sjukhus (i Norrland) jag arbetade på en distriktsläkarjour på sjukhusets akutmottagning och på ytterligare en ort 7 mil bort. Alla kvällar, nätter och helger. De hade tillgång till sjukhusets resurser med lab, röntgen mm och vi jobbade ihop. Medan jag som kirurgjour opererade hade distriksläkarkollegan smärtlindrat och skickat några radiusfrakturer på rtg samt ringt gynjouren om kvinnan med låga buksmärtor som han primärbedömt. När distriktsläkarjouren behövde åka iväg på ett hembesök för att bedöma om en åldrad person verkligen behövde skickas till akuten, tog vi andra jourer hand om även primärvårdsfallen på akuten.
Alla läkare i Sverige måste dela på arbetet även efter kontorstid. Det är dessutom mycket effektivt och ger trygghet för befolkningen.
Kärlkirurg, 70 tim i veckan
-
2023-04-04
Magnus Isacson har givetvis helt rätt. Det är enkel matematik.
Jörgen Rutegård
-
2023-04-04
Kanske gentemot sitt värv och hjälpbehövande medmänniskor hängivna vårdgivare?
Vid 80+års ålder "förtidspensionerad" allmänläkare
-
2023-04-04
Magnus Isacson hävdar att VC inte kan ha kvälls- och helgöppet då det råder sådan läkarbrist. Den ståndpunkten kan man ha förståelse för. Men samtidigt argumenterar samma författare ofta i andra sammanhang för vikten av att införa fast läkare för alla, och begränsat antal patienter för alla primärvårdsläkare till max 1100 patienter. En reform som skulle kräva minst dubbelt så många läkare som finns idag och som torde vara lika orealistiskt att införa i närtid, om ens någonsin, som kvällsöppna vårdcentraler
Dessutom ger Isacson dubbla och motsägelsefulla budskap i dessa frågor. Samtidigt som han hävdar vikten av att alltid söka sin fasta läkare och VC med totalansvar för patienten så gäller det tydligen bara under kontorstid. Under kvällstid och helger förväntas man söka hjälp någon annanstans!
Fd Verksamhetschef, Ortopedi
-
2023-04-04
Väldigt fint svar Isacson, summerar det hela väl. Och de resurser som ska till, för att vi öht ska kunna ha personal till kvällsöppet utan att det ska påverka dagsarbetet, kommer inte. Vi pratar enorma summor, dels för att ge konkurrensmässiga löner så att ST-läkare faktiskt stannar efter avslut, men också för att kunna betala lön till fler anställda. Med enormt budgetunderskott så är detta rent önsketänkande, i regionen som har Sveriges högsta skattesats. Och där vi redan betalar hutlösa summor för SL-kortet när vi jämfört internationellt, och där det ligger enorma infrastrukturprojekt i närtid där inte allt betalas av staten. Jag vill tänka positivt, men jag kan bara konstatera att det väntar en katastrof runt hörnet. Pengarna kommer inte oavsett vem som styr.
Jakob
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Dagens Medicin Debatt
Ämnen i artikeln:
Primärvård