Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vem skulle vinna på om sjukvårdsförsäkringar försvann?”

Publicerad: 16 januari 2020, 06:00

Daniel Öhman, vd GHP Specialty Care (till vänster) och Ingemar Gladh, medicinsk chef GHP Specialty Care.

Fakta är att sjukvårdsförsäkringarna bidrar med stora belopp till det svenska sjukvårdssystemet, skriver två debattörer från GHP Specialty Care i en replik.


I sin replik på vår artikel om privata sjukvårdsförsäkringar undviker John Lapidus vår fråga, nämligen hur motståndare till försäkringarna menar att vården skulle förbättras utan dessa, givet dagens pressade situation i den offentliga sjukvården. Lapidus argumenterar istället för att försäkringarna gör att medborgarna får en negativ inställning till skatter och att de därför är av ondo. Som ledande aktör inom svensk specialistvård med avtal med såväl regioner som försäkringsbolag ser vi inte att vi är den mest lämpade att diskutera den politiska frågan, däremot kan vi konstatera vilken nytta försäkringarna gör för sjukvården.

Fakta är att sjukvårdsförsäkringarna bidrar med stora belopp till det svenska sjukvårdssystemet. Därmed avlastas redan ansträngda regioners sjukvårdsbudgetar. I Stockholm bidrar försäkringarna med ett ungefär lika stort belopp som Region Stockholm betalade in till utjämningssystemet mellan landstingen under 2019, cirka 1 miljard kronor. Utan det resurstillskott som sjukvårdsförsäkringarna medför skulle skattebetalarna i Stockholm behöva stå för dessa, alternativt skulle politikerna få låta köerna växa. I hela Sverige handlar det om att drygt 600 000 personer som har privata försäkringar bidrar med cirka 3 miljarder kronor utöver det de betalar i landstingsskatt.

I debatten låter det ofta som att patienter med sjukvårdsförsäkringar tar andra patienters platser och att de därmed förlorar på att andra har försäkringar. Det är fel. När försäkringarna bidrar med extra pengar utanför det ordinarie systemet avlastar det sjukhusen som kan hjälpa andra patienter istället. På så sätt får alla snabbare tillgång till vård.

Förutom att sjukvårdsförsäkringarna avlastar den offentliga vården bidrar de även med kortare sjukskrivningar, till gagn för individen, arbetsgivare och skattebetalare. Denna viktiga aspekt är nästan helt förbisedd i debatten.

Svensk sjukvård skulle ha ännu större problem än den har utan sjukvårdsförsäkringar och privata vårdgivare. Därmed inte sagt att allt är bra. Mycket kan förbättras. Det offentliga och privata har allt att vinna på att samarbeta för att hitta lösningar på de verkliga utmaningar som finns i dagens system. Exempelvis behöver privata vårdgivare bidra mer med utbildning av framtida vårdpersonal, men detta kräver också att det offentliga ger dem möjlighet att hjälpa till.

Om ledande politiker vill ta bort sjukvårdsförsäkringarna borde man först se till att man klarar av att ta hand om de patienter man redan har, innan man tar på sig ännu fler patienter och en ännu större finansieringsbörda.

DANIEL ÖHMAN, INGEMAR GLADH

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev