Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vet någon riktigt vad en vårdlots är?

Publicerad: 19 mars 2008, 06:00

Tror någon att ”fast kontakt i vården” bara handlar om social trygghet? skriver Björn Nilsson.


Med en lots menas en yrkesperson som känner farvattnen och hjälper de sjöfarande till en trygg hamn. Färden dit kan vara farofylld med dolda grund och ibland nyckfulla strömmar. Det gäller för lotsen att känna sina farvatten och att känna havets och vindarnas krafter.

Men vad menas med en vårdlots? Det är det kanske ingen som riktigt vet. Däremot vet vi att människor som inte är sjuka inte ska till en akutmottagning. Människor med vanliga krämpor ska till en vanlig distriktsläkare och människor med lindriga besvär kan klara sig själva.

Men hur skiljer man det ena från det andra? När måste jag åka ambulans med sirener och blåljus för mina bröstsmärtor? När behöver jag träffa min van­liga doktor eller distriktssköterska och när kan jag klara mig själv? Det avgörandet är inte enkelt. Det kräver djupa medicinska kunskaper och god kännedom om den som har besvären.

Sjuksköterskor i hälso- och sjukvårdens rådgivning arbetar med checklistor och har en grundläggande kunskap i sjukdomslära. Allmänmedicinska specialister, distriktsläkarna, har 12-13 års yrkesutbildning och är särskilt kunniga i att tolka tidiga symtom på sjukdom och har, om de arbetar i en bra organisation, en god kännedom om individen som har besvären.

För vi människor är olika och beskriver våra krämpor, tankar och farhågor olika och mår bäst av en personlig bedömning. Den personliga läkaren med en bred specialistkompetens är den bästa första kontakten i primärvården. Bäst både för människorna, för sjukvården i stort och för samhällsekonomin.

Enligt Dagens Medicin nr 11/08 har Cecilia Widegren (m), ledamot av socialutskottet, om hon är rätt citerad sagt följande:  Jag tänker oerhört öppet om lotsarna. Jag tycker inte ens att det måste vara någon med sjukvårdsutbildning.  Det är nog tur för Cecilia Widegren att hon inte arbetar på Sjöfartsverket. Där vet alla vad som krävs av en lots.

Vet man vad en vårdlots är i socialutskottet, där man har ansvar för frågor som berör människors liv och hälsa? Det är angeläget att få ett klart och uttömmande svar på den frågan. Tror någon att  fast kontakt i vården  bara betyder att man vet ett namn, att det handlar om social trygghet? Vad ska vårdlotsen göra, som inte redan görs i vården? Vilka problem ska den medicinskt okvalificerade lotsen lösa?

Björn Nilsson

Björn Nilsson
 är vice ordförande för Svensk förening för allmänmedicin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev