Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vetenskap utesluts vid upphandling av ME-vård”

Publicerad: 30 november 2016, 06:00

Kasper Ezelius, grundare och ledare ME-föreningen.

Västra Götalandsregionens bild av att myalgisk encefalomyelit är ”medicinskt oförklarade symtom” riskerar att förstöra vården för drabbade personer, skriver ME-föreningen.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenVårdupphandlingar

I Västra Götalandsregionen, VGR, håller politikerna och tjänstemännen på att demontera ME-mottagningen Gottfries Clinic som funnits i Mölndal sedan 1998 och varit en nationell resurs. Upphandlingen är gjord i tron om att myalgisk encefalomyelit, ME, är medicinskt oförklarade symtom som kan behandlas med psykiatrisk terapi, och kommer att förstöra vården för personer med ME.

VGR:s ändrade inriktning emot en psykiatrisering har inte vetenskapligt stöd. VGR:s agerande är oväntat och märkligt i en tid då forskningen blivit alltmer träffsäker i att identifiera biologiska avvikelser som förklarar symtomen. Det kan till och med vara så att man är på väg att finna orsaken. Allt fler forskare tror att ME beror på autoimmunitet, emedan både biomedicinsk och klinisk forskning pekar på detta.

Gottfries Clinic har under långa tider varit den enda fungerande ME-kliniken i Sverige. VGR borde vårda detta arv bättre, i stället för att totalsabotera kliniken.

Gottfries Clinic vann upphandlingen, men VGR har i efterhand infört villkor i kontraktet som inte fanns med i upphandlingsdokumenten, vilket bör strida emot reglerna hur en upphandling får gå till. Bland annat införde de krav på läkarkategorier som inte fanns tidigare. Från att tidigare haft kravet på att det ska finnas minst en läkare som är neurolog, reumatolog eller algolog, måste alla läkare vara från dessa kategorier. Gottfries Clinic har en läkare som tillhör en av dessa kategorier, men övriga fyra har andra specialiteter. Fyra av fem läkare måste alltså sluta, ifall de i efterhand införda kraven av VGR tillämpas. Eftersom det är mycket svårt att rekrytera läkare, blir det självklart helt omöjligt för kliniken att leva upp till de nya kraven.

Gottfries Clinic har ett kontrakt som löper ut den 1 januari 2017. Efter det datumet saknar kliniken finansiering, och måste läggas ned. Med tanke på tidsfrister vid uppsägning av hyresavtal för lokaler och uppsägning av personal, är det egentligen för sent för kliniken att kunna klara av att göra en kontrollerad avveckling med tanke på att endast två månader återstår.

Eftersom orsaken till att VGR nu gör så många negativa åtgärder beror på missuppfattningen att ME skulle bero på medicinskt oförklarade symtom är det mycket viktigt att beslutsfattarna inom VGR deltar i ett vetenskapligt seminarium, men ME-föreningen har hittills inte fått någon respons från VGR kring detta, och det går naturligtvis inte att bjuda in internationella specialister och forskare att hålla föredragningar om det inte finns några åhörare.

Hur VGR ska kunna ta ansvar för att vården baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet utan att ta del av vetenskap och forskning är oklart.

Utvecklingen i Stockholms läns landsting har sett skakig ut under många år, men nu verkar landstinget ha hittat rätt i och med öppnandet av ME-kliniken på Stora Sköndal. De erfarenheter som gjorts inom Stockholms läns landsting på vägen (från misslyckade projekt till en välfungerande klinik) borde VGR lyssna till.

ME

Myalgisk encefalomyelit, även kallat kroniskt trötthetssyndrom, är en neuroimmun sjukdom.

Postansträngningsskov, förstärkning av symtomkomplexet som följd av mental eller fysisk ansträngning, är ett huvudsymtom. Exempel på vanliga symtom är kognitiva svårigheter, värk, utmattning, känslighet för temperaturförändringar, oförmåga att bearbeta information, influensaliknande symtom, dimsyn, överkänslighet emot ljud (hyperakusi), överkänslighet emot ljus, överkänslighet emot beröring och öronsusningar.

Mellan 20 000 och 40 000 personer i Sverige beräknas lida av myalgisk encefalomyelit.

Källa: ME-föreningen

KASPER EZELIUS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev