Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi är beredda att ta ansvar för vårdpersonalen”

Publicerad: 4 september 2014, 04:47


Ambulanssjuksköterskorna Janne Kautto och Hans Bergkvist skriver om den svåra personalsituationen i ambulanssjukvården. Något som även Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting länge har uppmärksammat.

Men inte mycket händer. Personalen sliter, tvingas hoppa över luncher och har liten eller ingen tid för återhämtning. Arbetssituationen och patientsäkerheten blir lidande.
Trots stor uppmärksamhet i media och löften från landstingsmoderaterna har förbättringarna uteblivit.

Det duger inte. Ansvariga politiker måste ta sitt arbetsgivaransvar. Genom aktivt arbetsmiljöarbete kan vi möta utmaningarna. Moderaterna har i åtta år låtit privatiseringar och skattesänkningar gå före satsningar på vårdpersonalen. Arbetsmiljö, karriärmöjligheter och löneutveckling har lämnats till marknaden ensam att lösa. Något som alltför länge och alltför tydligt visat sig inte fungera.

Ingen ska tvingas offra sin egen hälsa för att kunna utföra sitt arbete på bästa sätt. Tyvärr är det sjuksköterskornas vardag i dag.

Flera gånger har även ambulanser blivit stående eller bemannats med lägre kompetens än avtalat. I vårt landsting har man till och med tvingats sänka kraven under semestermånaderna 2014, då samtliga entreprenörer misslyckats med rekryteringen. Därtill har akutambulanser omvandlats till sjuktransporter. Det är oacceptabelt.

Politiken måste omedelbart ta ansvar för arbetsmiljön och för att kompetensen stannar kvar inom yrket.

Om vi får förtroendet efter valet lovar vi:

■  Tydligare utvecklingsmöjligheter i yrket. Personalen ska använda sin fulla kompetens och ges möjlighet att själva bedöma och hänvisa patienter till olika vårdnivåer.
 ■ Införande av bedömningsbilar vid inte livshotande tillstånd. Ett lyckat projekt i Västra Götaland visar att en bedömningsbil med en erfaren specialistsjuksköterska kan behandla patienter i hemmet eller styra till lämplig vårdnivå. Det uppvärderar ambulanssjuksköterskans roll, förbättrar patientsäkerheten och minskar trycket på akutmottagningarna.
 ■ Satsning på rastavlösningsbilar. Vi investerar 3 miljoner kronor i rastavlösningsbilar hos alla entreprenörer. Så får den hårt pressade personalen bättre möjligheter att äta mat och återhämta sig under arbetspasset.  
 ■ 400 miljoner årligen till vårdpersonalen i landstinget. Med Stefan Löfven som statsminister får Stockholms läns landsting statliga anslag på 400 miljoner varje år. En del av detta ska gå till fler anställda i ambulans sjukvården.

Vi är beredda att ta ansvar för vårdpersonalen och stärka patientsäkerheten.  Privatiseringar och skattesänkningar får aldrig gå före personalens hälsa eller god kvalitet i vården.

Relaterat material

”Specialistsjuksköterskor flyr när kompetensen används fel”

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev