Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi är inte oroliga, vi är livrädda”

Publicerad: 17 december 2019, 10:26

Laura Björnström och Akil Awad, ST-läkare och initiativtagare till Stockholms sjukvårdsupprop.

Vi är livrädda för att de svårast sjuka och sköra patienterna kommer dö i våra armar, skriver Laura Björnström och Akil Awad, initiativtagare till Stockholms sjukvårdsupprop.

Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Patientsäkerheten är hotad, och nu tycks demokratin stå näst på tur. Hur de styrande regionpolitikerna gång på gång vägrar ta debatten är upprörande. Hur ska befolkningen kunna bedöma deras trovärdighet om de ständigt får stå oemotsagda?

Vi visste inte vad vi startade för tre veckor sedan, men nu vet vi. Vi ser tydligt hur enad vårdpersonalen står i frågan om nedskärningar, omställningar och varsel inom Stockholmsvården.

I lördags protesterade tusentals personer i ett regnruskigt Stockholm mot nedskärningar och varsel som kommer att drabba de sjukaste och sköraste patienterna hårdast. Över 3 000 personer som jobbar inom Stockholms sjukvård har skrivit under den text på vår hemsida, där vi menar att regionpolitikerna är inkapabla att organisera och styra Stockholms sjukvårdsapparat och att vi måste börja rusta upp sjukvården medan det fortfarande finns någonting kvar att rusta upp.

Samtidigt vill inte politikerna ta debatten. När vi som initiativtagare till Stockholms sjukvårdsupprop, som nu samlat över 17 000 personer på Facebook, satt i TV4:s morgonsoffa i går ville inte Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd, debattera med oss utan stod i en annan del av studion och fick under hela sitt anförande stå oemotsagd.

Dessutom angav hon rent felaktigt under intervjun att man inte genomför några besparingar och att man utökar satsningarna på primärvården. Primärvården får ett minskat budgetpåslag på 1,5 procent 2020, jämfört med ett påslag på 3,6 procent som gällde för 2019 (se Dagens Nyheter 13 december 2019). Dessutom täcker påslaget på 1,5 procent till primärvården inte ens upp för inflation och löneökningar och är därför i praktiken en besparing, vilket företrädare för primärvården framfört vid upprepade tillfällen utan att få gehör.

Såväl primärvården som akutsjukhusen är förlorarna i den omställning som politikerna hävdar är ofrånkomlig.

Det är inte första gången regionpolitikerna duckar en debatt. Till exempel ville inte finansregionrådet Irene Svenonius (M) stå i en debatt mot Stockholms läkarförening i SVT tidigare i år. De stod i olika hörn av studion.

Vi anser att det är ett demokratiproblem att politikerna inte vill ta debatten. Dessutom upprepar de samma mantra i såväl text som tal. ”Vi förstår att omställningar skapar oro.”

Vi är inte oroliga – vi är livrädda. Livrädda för att de svårast sjuka och sköra patienterna kommer dö i våra armar. Livrädda för att vården inte kommer att ges dem som behöver den mest. Livrädda för det som kan hända den intensivvårdskrävande patient som kommer in till akutsjukhuset när intensiven är fullbelagd.

Och livrädda för att demokratin inte längre fungerar när de folkvalda politikerna inte vågar ta sitt ansvar och inför väljare och skattebetalare deklarera sin hållning och ta debatten med vårdpersonalen.

LAURA BJÖRNSTRÖM, AKIL AWAD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev