söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi är medvetna om enkätbristerna”

Publicerad: 11 april 2013, 09:49

REPLIK Vi är de första att bejaka ännu bättre jämförande undersökningar från SKL, skriver Håkan Tenelius, Vårdföretagarna.


Det är kanske inte så förvånande att Bengt Järhult, som ju är en känd kritiker av vårdvalet och privata vårdgivare som företeelse, på Dagens Medicins debattplats är kritisk mot att Vårdföretagarna har lyft fram att de privat drivna vårdcentralerna står sig väl i SKL:s senaste nationella patientenkät.

Vi är medvetna om att det finns brister och bortfall i den patientenkät som SKL genomför. Men det är den största och - såvitt vi vet - enda nationella jämförande undersökning som står till buds av hur patienterna själva upplever kvaliteten i sjukvården.

Vi är de första att bejaka ännu bättre jämförande undersökningar från SKL och andra. Vi gör ingen hemlighet av att materialet är hämtat från SKL och analyserat av Omvård.se, som också lyfter metodproblemen på sin webb.

Vi förutsätter dock att landstingen som huvudmän anser att den nationella patientundersökningen håller tillräcklig kvalitet, eftersom den genomförs regelbundet och resultatet finns öppet att hämta via SKL:s webb.

Vårdföretagarna ser gärna fler jämförande studier av kvaliteten hos olika vårdgivare. Brukarundersökningar och öppna jämförelser mellan vårdgivare är viktiga verktyg för förbättringar i sjukvården, oavsett i vilken regi den bedrivs.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev