onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi behöver ett stort utbud av olika aktörer”

”Ta tillbaka kontrollen över vården” är bara en omskrivning av att flytta makten från patienten, skriver Lars Rådén (M) i en replik till Talla Alkurdi (S).

Publicerad: 10 maj 2022, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lars Rådén (M), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämndens avtalsutskott, Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaSocialdemokraternaPrimärvård

Sveriges kortaste vårdköer ska försvinna helt och hållet. Det görs inte med Socialdemokraternas otaliga förslag om att skära ner på valfriheten och minska antalet mottagningar. Tvärtom behöver vi ett stort utbud av olika aktörer vilket innebär fler händer i vården och bättre tillgänglighet. 

Primärvården är och ska vara grunden i sjukvårdssystemet, med hög tillgänglighet och kvalitet. När Talla Alkurdi skriver debattinlägg glider hon inte bara på sanningen utan framför helt felaktiga påståenden. När vårdcentralerna i verkligheten får mer och mer resurser beskrivs det som minskningar. Mellan 2016 och 2020 ökade anslagen i Region Stockholm med nära 20 procent, och det är ökningar som fortsätter. För 2021 tillsköts 188 miljoner kronor och i vår senaste budget 2022 fick vårdcentralerna ytterligare 252 miljoner kronor extra, plus 100 miljoner kronor för att korta köerna efter pandemin.  

Läs också: Allmänläkarna kampanjar för nytt listningstak 

Resurser är en viktig faktor för att vårdcentralerna ska kunna erbjuda den vård stockholmarna förtjänar, men andra faktorer är också viktiga, som att få träffa samma läkare. Under mandatperioden har andelen som har en namngiven läkare ökat från ungefär 40 till över 60 procent, bara sedan november har 90 000 fler fått en namngiven läkare och andelen fortsätter att öka. Stockholm har stor valfrihet i primärvården. Förutom vårdcentralerna har stockholmarna rätt att välja allt ifrån barnmorskemottagning, barnavårdscentral och logoped till primärvårdsrehabilitering, en valfrihet som hotas när vårdvalen ifrågasätts.

Det är tydligt att den blågröna koalitionens politik leder till en mer tillgänglig vård, inte bara genom landets kortaste köer utan också genom att mottagningarna blir fler. Det gör att patienten själv får välja var den vill söka vård, på en plats och en mottagning den är bekväm med. Det är något Socialdemokraterna ser med förakt på, då de vill att politiker ska bestämma mer. Under de senaste åren har de yrkat på att vårdval ska läggas ner inom en lång rad områden, helt baserat på ideologiska skygglappar. 

För Moderaterna är ståndpunkten tydlig: politiker ska inte välja åt patienter vilken mottagning de ska gå till. Vården behöver fortsätta utvecklas för morgondagens behov, där patienten står i centrum och köerna inte bara är korta utan helt borta. 

Lars Rådén (M), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämndens avtalsutskott, Region Stockholm

Replik på:

”Våga ta tillbaka kontrollen över vården”

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev