fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi behöver gemensamt lyssna på välfärdens professioner”

Socialdemokraterna har uppmanat regeringen att ta initiativ till en nationell beredning för välfärdens kompetensförsörjning, skriver Lena Hallengren (S) och Fredrik Lundh Sammeli (S).

Publicerad: 23 december 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lena Hallengren (S) och Fredrik Lundh Sammeli (S).

Foto: Victoria Michailov, Emmy Sjöblom


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaLena Hallengren

Just nu strejkar vårdpersonal i hela Storbritannien. Över 100 000 sjuksköterskor har lagt ner arbetet för att deras arbetsgivare inom sjukvården ska erbjuda bättre löner och arbetsvillkor. Fackförbunden beskriver strejken som kulmen på en flerårig kris med underbemanning och ökad arbetsbelastning, som gjort det svårt att rekrytera och lett till att anställda sagt upp sig. Höstens stigande inflation blev sedan droppen som fick bägaren att rinna över: ”Enough is enough” säger Pat Cullen, generalsekreterare för sjuksköterskornas fackförbund RCN.

Utvecklingen i Storbritannien bör ses som ett varnande exempel också för oss i Sverige. I förra veckan bjöd vi socialdemokrater in fack- och arbetsgivarorganisationer till ett rundabordssamtal om läget. Deltagarna beskrev då en verklighet inte olik den i Storbritannien. Facken använde ordet personalkris och företrädare för arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, bekräftade den tuffaste situationen på mycket länge.

Läs mer: Ivos gd: ”Patientsäkerheten är inte förhandlingsbar” 

I regioner och kommuner funderar läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och socialsekreterare på att byta arbetsplats, eller rent av säga upp sig, på grund av den höga arbetsbelastningen. Man beskriver hur det under en lång rad av år blivit allt tuffare och hur pandemin sedan fick många att tappa sugen. Det måste nu till något som visar att det framöver kommer att bli bättre.

Samtidigt som vi alltså har denna tydliga utveckling ute i välfärdens verksamheter, har vi en regering som är upptagen med att bygga Sverigedemokratiska luftslott. Man har i sin första Tidö-budget visat att man inte tänker lyssna på de välfärdsanställdas åsikter. Istället har man dammat av den gamla principen från alliansregeringens tid om att endast ersätta en tredjedel av regioners och kommuners ökade kostnader. De övriga två tredjedelarna ska regionerna och kommunerna betala själva. I praktiken innebär det att region- och kommunpolitikerna börjar planera för sparbeting i sina verksamheter.

Det är inte hållbart. Vi socialdemokrater har i vår budgetmotion tillfört dubbelt så mycket pengar till regioner och kommuner. Det är så vi har prioriterat de senaste åtta åren i regeringsställning och det är så vi fortsätter att prioritera. Men vi ser samtidigt att inte heller det räcker för att vända utvecklingen. Vi behöver göra mer. Det krävs reformer som ökar välfärdens resurser men samtidigt också frigör arbetstid i verksamheterna. Vi behöver en långsiktig plan för välfärdens kompetensförsörjning. Och en sådan plan behöver också innehålla förslag på nödvändiga strukturreformer.

Därför har Socialdemokraterna också uppmanat regeringen att ta initiativ till en nationell beredning för välfärdens kompetensförsörjning. Förebilder för liknande samverkan finns till exempel på försvarsområdet. Genom en nationell beredning skapas forum för regeringen och representanter för de politiska partierna i riksdagen. Så kan statens ansvar för lagstiftning och utbildningsplatser diskuteras samtidigt med regionernas och kommunernas ansvar för arbetsmiljö och arbetsvillkor. Då öppnas också möjligheter för en samlad dialog med intressenter och aktörer på området. Ska vi vända utvecklingen, så krävs en bred samsyn och ett gemensamt nationellt initiativ. Vi behöver gemensamt lyssna på välfärdens professioner!

Lena Hallengren (S), gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen

Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev