söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Dagens Medicin Debatt: ”Vi behöver jobba smartare i primärvården”

Att be personalen jobba mer, snabbare, längre och senare är inte en lösning. Men vi måste göra rätt saker från början, skriver Linda Hunter i en replik om kvällsöppna vårdcentraler.

Publicerad: 12 april 2023, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linda Hunter, leg sjuksköterska, kontaktperson för Svalövsmodellen, Vårdcentralen Svalöv


Ämnen i artikeln:

Primärvård

Magnus Isacson, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, har förstås rätt i sin replik på ambulanssjuksköterskan Thomas Bergéns debattartikel, som föreslår kvälls- och helgöppna vårdcentraler.

Det farligaste vi kan göra i nuläget är att försämra arbetsmiljön i primärvården. Vi har fortfarande inte den del av pengapåsen vi behöver men vi får fler och fler uppdrag. Det absolut viktigaste just nu är att prioritera arbetsmiljön. Som tur är finns det en lösning.

Läs mer: ”Vem skulle bemanna kvällsöppna vårdcentraler?”

Forskningen visar tydligt: kontinuitet är den enda vägen. Men vi ska inte stanna vid kontinuitet hos läkare, kontinuiteten kan också bäras av andra. Till exempel en sjuksköterska. Det trillar in statistik som visar på att om vi arbetar tillsammans kan vi minska läkarens administration, vi kan undvika ”onödiga” bokningar till läkare som i stället ska direkt till annan kompetens och vi kan höja personalnöjdheten.

Vi behöver alltså jobba smartare! Inte mer. Inte snabbare. Inte oftare. Smartare!

Alaska av alla ställen är oerhört intressant. Där har man hittat nyckeln till fungerande primärvård. Och siffrorna är häpnadsväckande! Genom teamarbete, där man hjälps åt mellan professionerna, har man lyckats nästan halvera antalet akutmottagningsbesök och minska såväl personalomsättningen som kostnaderna för läkemedel och röntgen. Man gör rätt saker.

Och från Alaska tar vi oss över hav och land och hamnar i… ja ni gissade det! Svalöv!

Svalövs vårdcentral införde teamarbete och tvärprofessionella generalistteam 2021. Patienterna tillhör sitt team, får en kontaktsjuksköterska. Teamet hjälps åt. I medarbetarenkäten förbättrades arbetsplatsen sedan på samtliga punkter jämfört med föregående år och ligger nu mellan 90 och 95 procents nöjdhet på allt. Teamarbetet är en arbetsmiljöreform och nu är fler vårdcentraler i gång med teamarbetet. Det är ett skifte mot god och nära vård som faktiskt ger ett konkret svar på frågan ”hur”?

Patienterna får direktkontakt med teamsjuksköterskan via telefon och 1177, ett sätt att få kontinuitet redan från början. Patienterna hamnar rätt snabbare. Kompetens används på ett bättre sätt. Färre bokas till läkare och fler hanteras via teamet digitalt. Mångsökandet minskar. Rond två gånger i veckan ökar tryggheten bland personalen som känner att de delar på ansvaret. Man skapar samsyn.

Man känner en ökad trygghet och tillhörighet. Trivs på jobbet. Gör rätt saker. Och ansökningarna ramlar in! Senast låg annons ute för kurator i Svalöv – 20 ansökningar kom in! Sjuksköterskor och läkare är det fullt av, vi får tacka nej till personal!

Så det finns hopp mina vänner. Och det finns lösningar. Men att erbjuda patienterna fler nödlösningar är inte en av dem! Att be personalen jobba mer, snabbare, längre och senare är inte en av dem. Att göra rätt saker från början däremot – det är grejer det!

Linda Hunter, leg sjuksköterska, kontaktperson för Svalövsmodellen, Vårdcentralen Svalöv

Följ debatten

1. ”Håll samtliga vårdcentraler öppna på kvällar och helger”

2. ”Vem skulle bemanna kvällsöppna vårdcentraler?”

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicin Debatt

debatt@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev