Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vi bör vänta på förslaget innan vi hetsar upp oss

Publicerad: 8 oktober 2008, 04:18

REPLIK Richard Bergström svarar på Birgitta Rydbergs inlägg ”Stoppa uppluckring av marknadsföringsregler”.


Birgitta Rydberg (fp), landstingsråd i Stockholm, skriver i förra numret av Dagens Medicin, nr 40/08, kritiskt om EU-kommissionens kommande förslag om information till patient.

Först tycker jag att vi ska vänta på förslaget i slutet av månaden innan vi hetsar upp oss alltför mycket. I våras skickade kommissionen upp en test­ballong, enligt vilken det skulle bli tillåtet med tidningsannonser och radio- och tv-reklam för receptbelagda läkemedel. Som tur är har kommissionen senare backat från dessa tankar.

Jag tror mig veta att det förslag som kommer är mycket mer san­sat – och inte långt ifrån det vi har i Sverige i dag: Läkemedelsföretagen tillåts att under strikt egenkontroll informera om sina läkemedel genom Fass. se samt förhandsgranskade produktsajter på internet, sajter som man inte får göra reklam för. Det är väl rimligt att patienter i övriga Europa får tillgång till samma information?

Vi vet att följsamheten till medicinering mot högt blodtryck, höga blodfetter och behandling av diabetes är dålig. Jag tror detta främst beror på bristande motivation – och frånvaron av bra patientstöd. Pfizer visade för ett tag sedan att ett patientstöds­program för depressionsläkemedlet Zoloft förbättrade den medicinska effekten.

På samma sätt har patientstödsprogram och utbildningsaktiviteter från Astra Zeneca och Glaxo Smithkline hjälpt patienter med astma/KOL att uppnå bättre behandlingsresultat. Jag tycker det är tråkigt om Birgitta Rydberg a priori dömer ut all information som kommer från läkemedelsindustrin.

Läkemedelsindustriföreningen och medlemsföretagen har en gemensam strävan att verkligen hålla industrin inom de nuvarande spelreglerna, och hålla efter och beivra eventuella övertramp. Jag välkomnar alla konkreta förslag till förbättringar, men att helt avfärda industrin som informatör är otidsenlig.

Richard Bergström

Richard Bergström
är legitimerad apotekare och vd för Läkemedelsindustri- föreningen, Lif.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev