söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi borde ha kortast köer till operation och behandling”

Publicerad: 2 maj 2018, 12:00

Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd, Stockholms läns landsting. Foto: Magnus Selander

Jag anser att Stockholm, som är det rikaste landstinget med bäst förutsättningar i landet, ska ha kortast vårdköer – till all vård, skriver oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S).

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Sjukvårdsfrågan är valets viktigaste fråga och därmed är landstingsvalet viktigare än någonsin. Väljarna vill att personalen ges goda förutsättningar att göra sitt viktiga arbete och att vårdens pengar går till vård. Vi är många som oroas över växande vänte­tider. Att bekämpa vårdköer är en angelägenhet för alla politiker på alla nivåer.

Jag är glad att regeringen har ökat det ekonomiska stödet till alla landsting. Sjukvården styrs ju av landstingen och nästan varannan svensk bor i dag där Moderaterna styr. Exempelvis styr M landets två största landsting, Stockholms län och Västra Götalandsregionen, där vårdköerna vuxit kraftigt.

I Stockholms läns landsting har vi alltjämt kortast vårdköer i landet till ett första besök hos specialist. Vi har också haft hög tillgänglighet till primärvården, även om den försämrats. Vård­cent­ralerna lider av underfinansiering vilket är helt fel då den nära vården behöver utvecklas. Om du som patient i Stockholms län framför allt är beredd att bege dig mot innerstan är det hyggligt lätt att få tid för ett första besök. Det är sedan problemen börjar inom de uppsplittrade vårdkedjorna.

Att bekämpa vårdköer är en angelägenhet för alla politiker på alla nivåer

Den styrande moderatledda alliansen har skapat ersättningssystem som gynnat snabba, korta läkarbesök. De har infört ett av­vikande stort antal vårdvalsmarknader i Stockholm där privata vårdbolag har både fri etablerings­rätt och fri dragningsrätt på skattebetalarnas pengar. När andra (även moderatstyrda) landsting har en handfull vårdval så har moderata skyltfönstret i Stockholm närmare 40 stycken! Stockholms läns landsting är landets överlägset rikaste landsting och mest utbildad personal att tillgå. Men vi har inte kortast köer till operation och behandling. Hantering av Nya Karolinska sjukhuset påverkar övrig vård negativt.

I dag saknar över 600 vård­platser i Stockholm bemanning och används inte trots att behovet är stort. Operationer ställs in och akutmottagningar har landets längsta väntetider.

Landstingsmoderaterna framhåller de korta köerna till första besök hos specialist. De skarvar och påstår att ”Stockholm har Sveriges kortaste vårdköer” även om det inte stämmer gällande alla köer. Just nu väntar omkring 15 000 individer i Stockholms län på sin operation eller sin behandling. De privata vårdgivarna inom vårdvalsmarknaderna har alltså genom politiska beslut dränerat akutsjukhusen och den tunga sluten­vården på personal och resurser.

Jag anser att Stockholm, som är det rikaste landstinget med bäst förutsättningar i landet, ska ha kortast vårdköer – till all vård! Efter valet måste det därför bli ett stopp för ökande konsult­kostnader, oprövade verksamhetsmodeller och nya ideologiska upphandlingar som gett växande operationsköer och Sveriges dyraste sjukvård per invånare. Stockholm måste satsa på vård­personalen, vårdplatser och vårdcentralerna. Landstinget borde vara en bättre arbetsgivare. Högre krav måste också ställas på privata vårdgivare för att få fram fler specialist­utbildade. Väljarna har rätt, sjukvården är valets viktigaste fråga.

Relaterat material

”Stockholm ska ha kortast väntetider till vård”

ERIKA ULLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev