Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi får den primärvård som vi betalar för”

Publicerad: 28 mars 2017, 05:00

Läkaren Åke Åkesson beskriver, i ett öppet brev till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), hur problemen med Sveriges primärvård kan lösas.


Ämnen i artikeln:

Landstinget i Kalmar länGabriel WikströmPrimärvård

Hej Gabriel!

Roligt att det är så mycket fokus på primärvården. Det känns hoppfullt. Ungefär som för 10 och 20 år sedan. Eller 30.

Man har tänkt rätt om primärvården så länge. Men förut har ju inget hänt. Vi har haft Husläkarreform. Vi har Hälsoval. Båda med goda tankar om att skapa kontinuitet och trygghet för alla som behöver vården. Nu har ett decennium gått igen och vi sneglar på Norge för att kanske åter införa ett nytt system för att lösa det vi så totalt misslyckats med hittills. En välbemannad primärvård över hela landet.

Men, om man ser bakåt i tiden så är det inte systemen det är fel på. Hälsoval har i många landsting utformats och finslipats så att det verkligen styr arbetssätten till patienternas bästa. I din närhet, Stockholm, har man valt att prioritera tillgänglighet och snabba besök. Det gynnar inte våra äldre. Men i många, faktiskt de flesta landsting har man i Hälsoval skapat incitament för att de äldre och mer sjuka ska få en riktigt bra vård – samtidigt som tillgängligheten för alla är bra. Prata med Anders Henriksson i Kalmar. Hans system är bland de allra bästa.

Ändå är bristen på distriktsläkare stor i också Kalmar. Systemet är bra. Men det saknas pengar. Att byta system, att införa nya regler eller arbetssätt är lika klokt och ändamålsenligt som att byta bil om man inte har råd med bensin. Den nya Volvon blänker på uppfarten – men går inte utan bränsle. Vem försöker lösa det problemet med att köpa en Audi? Eller BMW? Och vad tänker vi i så fall om dem?

Ekonomin är problemets kärna. Och lösningen. Minnet är tyvärr ofta kort och selektivt. När Hälsoval infördes var en av tankarna att skapa möjlighet för privata etableringar på lika villkor. Sida vid sida skulle landstingsägda och privat drivna hälsocentraler verka för den bästa vården. Och så hade det kunnat bli. Om tillräckligt med pengar lagts in i systemet. Men, det har inte landstingen haft råd med. Eller inte tordats. För att ”inte riskera vinster till privata hälsocentraler” har man konsekvent lagt ersättningarna på en så låg nivå att man inte lyckats få ekonomin att gå ihop på de egna hälsocentralerna. Därmed har arbetsmiljön där blivit ohållbar för både läkare och sjuksköterskor, och de privata etableringarna blivit få.

Det krävs egentligen bara en enda åtgärd för att få fart på systemet. Nu liksom för 10 och 20 år sedan. Satsa tillräckligt med resurser! Och här Gabriel har du makten och möjligheten. Gå in med en Primärvårdsmiljard. Eller helst två. Då kommer vi långt. Ett landsting som Kalmar behöver 30–40 miljoner för att få dagens verksamhet att gå runt. Med 50–100 miljoner till skulle man kunna ha en primärvård av världsklass om några år.

Sluta att vara rädd för de privata initiativen.

Be Anders Henriksson berätta om sitt Hälsovalssystem. Ordna en nationell konferens där du och regeringen tillsammans med hälsovalsföreträdare ställer kraven på systemen för att primärvårdsmiljarderna ska falla ut.

Och starta. Kan vara klart innan sommaren. Systemen finns ju redan. Riv inte för att bygga nytt. Att Norge fick fart på sin primärvård berodde inte på att man privatiserade. Man satsade pengar. Mycket pengar. Och förresten, sluta att vara rädd för de privata initiativen. Med kömiljarderna kommer arbetsmiljön att bli sådan att väldigt många kommer att vilja jobba kvar i den offentliga vården, samtidigt som fler entreprenörer kommer att starta egna hälsocentraler. Läs gärna min artikel om bemanning av hälsocentraler, det är också enkelt.

Och Gabriel, en bra primärvård är som en värmepump. Sätt in en krona och den producerar för tre. Men man måste först få den på plats. Sverige kommer alltid att få den primärvård vi är beredda att betala för.

Relaterat material

”Bemanning, återhämtning och ökad status är lösningen”

ÅKE ÅKESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News