Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi ger extrapengar till neonatalvården”

Publicerad: 23 juni 2016, 05:00

Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd, Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, Marie Ljungberg Schött (M), sjukvårds­landstings­råd, och Karin Fälldin (C), gruppledare, hälso- och sjukvårdsnämnden.

Vår målsättning är att nyfödda barn på en neonatalavdelning alltid ska kunna bo med eller nära sina föräldrar, skriver alliansen i Stockholm.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingFörlossningsvårdNeonatalvård

De tre barnläkarna Fredrik Larsson, Annika Tidell och Helena Ljungbäck har helt rätt i Dagens Medicin nr 23/16 att neonatalvården inte har haft ett stort utrymme när det har pratats om Stockholms förlossningsvård, trots att det kan vara där vi ser våra största utmaningar. Precis som i nästan hela landet har vi haft svårt att rekrytera specialistsjuksköterskor till neonatalvården, och därför har vi tyvärr inte så många vårdplatser öppna som vi skulle vilja i dag.

Vi behöver därför bygga ut neonatalvården i rask takt. Vi tar nu fram ett vårdprogram för att använda resurser effektivt, se till att samverkan mellan de olika klinikerna fungerar väl och åstadkomma en sammanhållen vårdkedja för barnen. Som ett led i att ha en effektiv vård bedömer vi att den inte ska spridas ut över alltför många enheter.

Inför sommaren skjuter vi till 15 miljoner kronor extra till förlossningsvården. De pengar som tillfaller neonatalvården ska gå till att höja löner, anställa fler och underlätta för personalen genom att exempelvis lyfta av arbetsuppgifter.

Inför sommaren skjuter vi till 15 miljoner kronor extra till förlossningsvården.

Vi har satsat 22 miljoner kronor extra på att utbilda fler specialistsjuksköterskor med ett tjugotal platser för neonatologi. Samtidigt ser vi ett behov av större statliga insatser för att landstingen ska vara kompetensförsörjda med specialister inom neonatalvården. På längre sikt är det nödvändigt.

Vi vill att nyfödda barn på en neonatalavdelning alltid ska kunna bo med eller nära sina föräldrar. Vi slår nu fast att avdelningarna ska vara familjeanpassade. Inför sommaren har vi stått inför en situation där klinikerna har fått göra en medicinsk prioritering till förmån för de svåraste fallen. Det har inneburit att barn och föräldrar inte alltid har fått vara tillsammans. Prioriteringen är rimlig, men tillståndet är beklagansvärt.

Genom de reformer vi genomför och de utökade resurser vi tillför har vi gott hopp om att situationen inom kort ska bli bättre.

Relaterat material

”Personalbristen gör att nyfödda separeras från sina föräldrar”

ELLA BOHLIN, ANNA STARBRINK, MARIE LJUNGBERG SCHÖTT OCH KARIN FÄLLDIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev