Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi har även en arbetsmiljöskuld”

Publicerad: 8 juli 2020, 05:00

Foto: Thinkstock

Region Stockholm bör starta en mottagning och verksamhet som riktar sig exklusivt till vårdpersonal med psykisk ohälsa och utmattningstillstånd, skriver debattörer från Vänsterpartiet.


Det stämmer att vi har en vårdskuld, alla har under de senaste månaderna sedan corona slog till fått offra något. Vissa har fått sina operationer framflyttade. Andra har mist sina liv. Mitt i allt detta får vi inte missa personalen som ska orka allt detta. Vi har även en arbetsmiljöskuld.

Restriktioner hävs och nu är sommaren slutligen här. Allt är förändrat, men skolavslutningar och semestrar passerar. Mitt i allt detta har vi vårdpersonalen som har arbetat övertid hela våren – vikten av återhämtning kan inte nog understrykas. Nu borde de få den ledighet de så väl behöver. Men mycket är oklart in i det sista. I juni beslutades att vårdpersonalen i Region Uppsala får en semestervecka indragen.

Vi ser också med oro på den både fysiskt och psykiskt pressade situationen många arbetat under sedan lång tid. När det väl ges tid till eftertanke är det inte alltid säkert att det är känslor av ro som infinner sig. Vi i Vänsterpartiet anser att det bör finnas mer stöd till personal för att de ska orka, både på kort och lång sikt. Därför vill vi att Region Stockholm startar en mottagning och verksamhet som riktar sig exklusivt till vårdpersonal med psykisk ohälsa och utmattningstillstånd. Det som finns i dag är inte tillräckligt.

Vårdförbundet flaggar i en artikel i Vårdfokus 12 maj för en ökning i höst av antalet sjuksköterskor som sjukskrivs. Arbetsveckor på mellan 48 och 60 timmar, ibland mer, sliter hårt på varje människa som utsätts för det.

Så det finns en arbetsmiljöskuld. Med det menar vi att arbetsmiljön på grund av corona har pressats till orimlig och det kommer att ta tid innan allt är under kontroll. Fortfarande ligger också varsel kvar på fler sjukvårdsenheter. Det är absurt.

Det ligger också besparingsåtgärder på akutsjukhusen som för en utomstående måste verka obegripliga. Det tycker vi också. Varför spara på något vi nu har sett alla bevis på behövs till varje pris? Inte syns heller alla de pensionsavgångar som inte kommer att tillsättas och utbildningar som kommer att dras in. Vår offentliga sjukvård utsätts för ett stålbad. Är det så här vi ska tacka dem som under månader har kämpat med att hålla våra medborgare vid liv, och hur länge till ska de orka?

Så nu måste varsel bort. Ge personalen sin välförtjänta semester, lönepåslag och tillräckligt många kollegor. Kort sagt direkt till det borgerliga styret: Utsätt inte sjukvården och dess personal för fler besparingar!

För att vi ska kunna komma ikapp all vård som nu skjutits fram på grund av corona måste personalen må bra, vara tillräckligt många och få det stöd som efterfrågas. Alltså måste arbetsmiljön förbättras från och med nu och stöd måste finnas nära till hands.

Det är värt vilket pris som helst. Annars har vi ingen personal kvar.

Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd i Region Stockholm

Jonas Lindberg (V), sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm

ANNA SEHLIN, JONAS LINDBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev