Debatt
”Vi har en plan för framtidens sjukvård”
Publicerad: 12 juni 2017, 05:00
Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd i Stockholm. Foto: Fredrik Hjerling
Miljöpartiet har förslagen som kan möta sjukvårdens utmaningar, skriver oppositionslandstingsrådet Susanne Nordling (MP).
Alliansens politik för Stockholms sjukvård har lett till personalflykt, stängda vårdplatser och växande hälsoklyftor. När vi nu presenterar vår oppositionsbudget för 2018 har vi individens behov i fokus. Vårt jobb är att se till att befolkningen kan lita på att de får en god och rättvis vård. Miljöpartiet har därför tagit fram en hälsoplan där vi pekar ut Stockholms hälso- och sjukvårds största utmaningar - och talar om hur vi kan lösa dem.
Problemområde 1: Psykisk ohälsa
Den växande psykiska ohälsan är ett stort samhällsproblem. Tyvärr är vården inte rustad för det. Trots att en tredjedel av besöken hos allmänläkaren handlar om psykisk ohälsa så går bara 3-4 procent av vårdcentralernas budget till psykiatrisk vård. Vi vill utöka det psykosociala vårdutbudet på vårdcentralerna och dessutom tillföra 80 miljoner kronor för att öka bemanningen inom psykiatrin.
Problemområde 2: Stängda vårdplatser och flyende personal
Dyra Nya Karolinska och nya privatiseringar har varit Alliansens fokus i Stockholms län. Tyvärr har de glömt bort personalen och resultatet är nu hundratals stängda vårdplatser på grund av personalbrist. Samtidigt betalar landstinget nästan en halv miljard för inhyrd personal. Den kostnaden vill vi halvera och i stället använda pengarna till att anställa 300-400 nya sjuksköterskor och läkare med bättre villkor. Vi har också tagit fram en rad förslag för att ge vårdpersonalen en bättre arbetsmiljö.
Problemområde 3: Underkapacitet i primärvården
Stockholms läns landsting lägger för lite pengar på primärvård. När Alliansen samtidigt genom avtalsformen vårdval ger patienterna fri tillgång till specialistvård så ser vi nu dyra specialister utföra enklare vård som skulle kunna göras på vårdcentraler. Det är dyrt. För att ändra på det satsar vi en halv miljard kronor på primärvården. Pengarna ska gå till ökad tillgänglighet i öppettider och konsultationer via nätet. I stället för att, som i det nuvarande systemet, räkna pinnar, ska ett vårdteam med en namngiven läkare ta helhetsansvar för patientens vård i sjukvårdssystemet.
Problemområde 4: För många blir sjuka
För att klara den framtida hälso- och sjukvården måste vi satsa på förebyggande åtgärder. Trots detta har alliansen gång på gång valt att skära ner på förebyggande vård när ekonomin inte gått ihop. Vi vill öppna de specialiserade hälsomottagningar alliansen stängt. Vi vill att vårdcentralerna ska ta ett större ansvar för hälsovård och arbeta med uppsökande i samarbete med andra verksamheter.
Problemområde 5: Orättvisa hälsoskillnader
Skillnaderna i hälsa och förväntad livslängd är stor i Stockholms län. Hälso- och sjukvården har till uppgift att kompensera för detta, men Alliansens vårdvalsavtal har gjort det mer lönsamt att driva vårdbolag i områden med friskare befolkning. Vi vill att fler ersättningar, framför allt i primärvården, viktas så att det lönar sig mer för vården att behandla dem med störst behov och sämst förutsättningar.
Det finns mycket mer i vår hälsoplan för Stockholm. Vi vill sammanföra vårdområden som i dag splittrats upp på en mängd olika vårdvalsavtal, för att öka patientsäkerheten och göra vården effektivare. Vi vill anställa 100 nya barnmorskor för att minska förlossningsskadorna och stressen runt de födande. Allt detta är steg mot en rättvis och hållbar hälso- och sjukvård.
SUSANNE NORDLING