onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi har fått en ambulansbranschens kvasimarknad”

Publicerad: 25 september 2015, 05:00

Det är orimligt att bolag som systematiskt struntar i övning och anställer personal utan examen eller erforderlig utbildning får förnyade uppdrag, skriver Alarm Ambulansförbundet.


Den osunda konkurrensen inom ambulanssjukvården är ett kapitalt missbruk av skattepengar som slår undan fötterna på seriösa entreprenörer. Det yttersta priset får betalas av personer som inte får en jämlik ambulanssjukvård.

Omdömesgilla entreprenörer som bedriver ambulanssjukvård kan i längden inte utvecklas när de tvingas möta skattefinansierad underprissättning och annan snedvriden konkurrens från chanstagande aktörer och loja landsting. Det går idag att tala om en kvasimarknad som torgförs alltmer ogenerat.

Landstingens tjänstemän som upphandlar ambulanssjukvård ska rimligen bedriva såväl kvantitativ som kvalitativ avtalsuppföljning av verksamhetens utförande. De många landsting som valt att upphandla sin ambulansverksamhet har en självklar plikt att kontrollera att de tjänster som skattepengar används till, också i verkligheten utförs av bolagen som fått uppdragen att leverera tjänsterna. Själva grundtanken med konkurrensutsättning är att tjänsterna ska överensstämma med det som kravställts, beställts och betalas för.

Inom flera landsting ser vi utebliven avtalsuppföljning, som leder till att leverantörer av ambulanssjukvård presterar sämre kvalitet än det som är avtalat. I flera fall genomför inte heller bolagen det som i avtal ålagts dem. Priset av utebliven uppföljning, betalas främst av de patienter som inte får den vård som de via skattesedeln solidariskt betalat för, något som ofta gör att patientsäkerheten och arbetsmiljön sätts på undantag.

Vilken seriös köpare låter detta ske?

Det borde vara en omöjlighet att skuldtyngda bolag, med flera miljoner i pensionsskulder, eller aktörer som systematisk struntar i övning och anställer personal utan examen eller erforderlig utbildning, får förnyade uppdrag. Vilken seriös aktör kan agera på en sådan marknad? Vilken seriös köpare låter detta ske?

Ambulanspersonalen görs sedan i vanlig ordning till alibi för en verksamhet som lider brist på såväl arbetsmiljö, insyn och övning. Vi måste fatta mod att ställa krav på svensk ambulanssjukvård.

HENRIK JOHANSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev