fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi har inte särskild vård för vårdanställda”

Publicerad: 20 juli 2020, 05:00

Foto: Mostphotos

Att bara ge en viss arbetskategori tillträde till vårdenheter riskerar att klassificera in människor i olika fack och värdera människor olika, skriver Tobias Nässén (M) i en replik.


På Dagens Medicins sajt den 8 juli skriver företrädare för Vänsterpartiet att de vill att ”Region Stockholm startar en mottagning och verksamhet som riktar sig exklusivt till vårdpersonal med psykisk ohälsa och utmattningstillstånd”. Det är viktigt att vårdpersonal har bra arbetsvillkor, men vi från den blågröna koalitionens sida vill att alla invånare i Stockholms län ska få vård i tid oavsett bakgrund eller yrkesroll. Att bara ge en viss arbetskategori tillträde till vårdenheter riskerar att klassificera in människor i olika fack och värdera människor olika. Vi har inte särskild vård för brandmän, poliser eller för anställda inom vården.

Vi moderater och de partier vi samarbetar med har under flera år arbetat fram en hälso- och sjukvård med bland landets kortaste väntetider och med stor valfrihet för patienterna. Efter pandemins kraftigaste utbrott behöver planering och arbete fokusera på att återigen minska väntetider i vården och hjälpa alla de patienter som inte sökt sig till vården på grund av rädsla för smittspridning.

I Region Stockholm har vi ett särskilt valfrihetssystem, med många aktörer att välja bland inom många områden. Här erbjuds såväl fysiska som digitala besök också inom psykiatrin, och din vård kan därför anpassas utifrån dina behov och din livssituation, så kallad personcentrerad vård. För det är vården som ska kretsa kring patienten och inte tvärtom.

Inom första linjens psykiatri kan en tid bokas in inom en vecka, och förutom husläkarverksamhet har vi vårdval inom primärvårdsrehabilitering, som specialiserad fysioterapi och även specialiserad rehabilitering för de patienter som lider av långvarig smärta och utmattningssyndrom. Samtliga exempel som nämns ovan är i princip kö-fria vårdval som Vänsterpartiet ville avveckla i sin senaste budget.

I en krisartad pandemi som denna väljer Vänsterpartiet att se till systemet före patienten och individen. Det har aldrig handlat om att möjliggöra för den enskilde att förverkliga sina drömmar och få valuta för sina pengar, utan om att vänstern enbart vill utöka den politiska kontrollen ur ett systemperspektiv. I det här fallet utgörs systemet av att politiskt skapa en vårdenhet där politiken också ska bestämma vem som får gå dit och söka vård och inte.

Dessutom är det så att de så kallade extra pengar Vänsterpartiet säger sig vilja ge vårdens medarbetare äts upp av deras egna förslag på stora skattehöjningar. Så har man med populistisk retorik givit med ena handen och tagit med den andra och kvar står medarbetaren med lika eller troligtvis mindre pengar kvar i plånboken och utan valfrihet för sin vård.

Vi ska också komma ihåg att Vänsterpartiet är ytterst delaktig till den enda ”besparing” Region Stockholm kommer att ha svårt att hantera, nämligen att betala den markant ökade kostnadsutjämningen, som 2023 uppnår hela 3,6 miljarder kronor årligen. För dessa pengar skulle vi kunna anställa 5140 sjuksköterskor, få cirka 150 nya husläkarmottagningar eller driften av hela Södertälje sjukhus betald i nästan två och ett halvt år. Där har vi den avlastning och de pengar som behövs och det är pengar vi mycket hellre hade lagt på Stockholmsvården och dess personal. Det är också därför som Region Stockholm den 8 juli skickade in en hemställan till regeringen om att pausa straffskatten på Region Stockholm med dess medarbetare.

Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd i Region Stockholm

TOBIAS NÄSSÉN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev