tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi kräver bra lön, inte stickgraffiti”

Publicerad: 21 januari 2015, 13:12

Vårdförbundet Students ordförande Daniel Larsson:
Sjuksköterskestudenters kompetens kostar mer än stickade plagg.


Återigen lockar Södersjukhuset i Stockholm nya sjuksköterskor att börja jobba hos dem med tramsiga metoder. Sommaren 2012 sökte de ”tv-seriesnygga sjuksköterskor” och nu ska de locka nyexaminerade sjuksköterskor med stickgraffiti.

Sjuksköterska är en treårig högskoleutbildning och den profession som har det yttersta omvårdnadsansvaret för patienten. Vi ansvarar för att ge god vård utifrån en helhetssyn på patienten där vi stärker människors hälsa, minskar lidande och räddar liv. Det är sjuksköterskan som är patientens etiska förkämpe, det är vi som ska stå upp för patientens upplevelser kring sin sjukdom så att patienten själv kan bli delaktig och självbestämmande i sin vårdprocess.

När ska Sveriges hälso- och sjukvård inse att det enda sättet att locka sjuksköterskor på är att värdera vår kompetens högre? När ska insikten komma att ett stort antal sjuksköterskestudenter redan idag tar sin examen men att de vägrar arbeta under rådande arbetsförhållanden? När ska arbetsgivare och regeringen förstå att det är först när vi sjuksköterskor respekteras och värderas korrekt som vi kommer att vara intresserade av att arbeta inom svensk hälso- och sjukvård?

Vi sjuksköterskestudenter kommer inte att låta oss bli lurade av effektsökeri. Vi sjuksköterskestudenter kräver bra lön, goda arbetsförhållanden och möjligheter till fortbildning, inte stickgraffiti!

Relaterat material

Stickning ska ge Sös varm image

Södersjukhuset ber om ursäkt för annons

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev