Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi kräver en ordentlig konsekvensanalys av KD”

Publicerad: 24 september 2019, 05:00

Foto: Thinkstock

Genom en mycket märklig upphandling har Stockholm Heart Center fått uppdraget att bedriva seriös sömnvård till en tredjedel av dagens kostnader. Vi kräver nu att Ella Bohlin redovisar en ordentlig konsekvensanalys. Det skriver Gert Grundström, ordförande i Apné­föreningen Stockholm.

Ämnen i artikeln:

Sömnstörningar

Såvida det inte handlar om klädreor så blir de flesta av oss misstänksamma när något plötsligt blir 65 procent billigare. Får jag verkligen samma produkt eller tjänst? Är kvaliteten densamma?

Vi som är direkt berörda av Region Stockholms upphandling av vård för över 50 000 patienter med sömnapné har väntat på att politiker och beställare ska ställa sig denna typ av frågor. För om ett erbjudande låter för bra för att vara sant så är det med största sannolikhet inte så bra som det låter. Eller för att tala klarspråk: Om någon plötsligt erbjuder apnésjukvård som är 65 procent billigare och den som lämnar erbjudandet dessutom för inte så länge sedan kastats ut ur systemet för att vården inte klarade kvalitetskraven, då är det läge att vara skeptisk.

Och om den som lämnar erbjudandet lite diffust beskriver att det är ”moderna it-lösningar” som ska ge den stora besparingen – ja, då bör man verkligen syna erbjudandet i sömmarna. Trots att vi sömnapnoiker påtalat detta för Region Stockholm så har ansvarigt regionråd Ella Bohlin (KD) valt att inte lyssna. Det handlar om vår hälsa och tryggheten för våra anhöriga.

Är det farligt att snarka? Ja, det kan till och med vara livsfarligt. När snarkningarna är kopplade till andningsuppehåll, så kallade sömnapnéer, kan det sluta illa. Obehandlad sömnapné ökar kraftigt risken för dödliga sjukdomar i hjärta-kärl, för stroke och för diabetes. Det leder också till koncentrationssvårigheter, huvudvärk, mikrosömn och andra problem. Om det drabbar yrkeschaufförer kan det sluta med allvarliga olyckor. Det är olagligt enligt EU-direktiv att framföra ett fordon om chauffören vet att hen har sömnapnéer.

Verksamheten stängdes ner den 1 juni 2018 för att den inte uppfyllde de basala kraven för utförande av sömnvård

Med dessa kunskaper blir det extra viktigt att det finns god vård att tillgå. Kommer man under behandling blir man oerhört mycket bättre och kan fungera som en frisk person. God vård har vi haft i många år genom fyra vårdgivare, där Aleris har svarat för den absolut största delen. Men nu kommer det att förändras.

Genom en mycket märklig upphandling har Stockholm Heart Center, SHC, fått uppdraget att bedriva seriös sömnvård till en tredjedel av dagens kostnader. Det är naturligtvis omöjligt oavsett vad SHC säger kring ”moderna it-lösningar”. I dag får inte SHC bedriva sömnvård över huvud taget. Verksamheten stängdes ner den 1 juni 2018 för att den inte uppfyllde de basala kraven för utförande av sömnvård. De fick inte ens behandla sina befintliga patienter, än mindre ta in nya.

Nu vill alltså samma region som stängde ner dem att SHC ensamma ska kontrollera 50 000 patienter som är under behandling, samt tusentals som står i kö för utredning. I utredningen av graden av sömnapnéer används avancerad utrustning. Denna utrustning hämtar man på mottagningen och använder under natten för att lämna tillbaka dagen efter då den avläses och läkaren förskriver rätt behandling. Utrustningen kostar mellan 60 000 och 70 000 kronor beroende på modell. Har SHC tagit med denna investering i sin kalkyl? Det behövs hundratals apparater!

Högst ansvarig för sömnvården i Region Stockholm är vårdutvecklingsregionråd Ella Bohlin. Hon anser att upphandlingen har följt gängse normer trots att processen har pågått i mer än två år med omskrivning av såväl kunskapsdokument som upphandlingsdokument. Den slutliga upphandlingen hamnade i Högsta förvaltningsdomstolen, som inte ville behandla Aleris önskemål om överprövning.

Ella Bohlin har i Svenska Dagbladet 18 juli sagt att våra krav skulle kosta 100 miljoner kronor per år. Detta är en helt felaktig siffra. Vi kräver nu att Ella Bohlin redovisar en ordentlig konsekvensanalys. 50 000 sömnsjuka, deras anhöriga och säkerheten i trafiken kräver det.

GERT GRUNDSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev