Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi kräver jämlik psoriasisvård”

Publicerad: 29 oktober 2019, 06:00

Tina Norgren, förbundsordförande Psoriasisförbundet.

De stora skillnaderna mellan regionerna vad gäller tillgång till vård och behandling måste rättas till, skriver Psoriasisförbundet på Internationella psoriasisdagen.


I dag är det Internationella psoriasisdagen, då psoriasis uppmärksammas över hela världen. I Sverige lever ungefär 300 000 personer med psoriasis och ledsjukdomen psoriasisartrit. Det finns inget som kan bota sjukdomarna, men däremot kan en individuellt anpassad behandling ge bra förutsättningar för ett gott liv. Alla som är drabbade har rätt att få det bemötande, den hjälp och den vård de behöver. Tyvärr är det inte så i dag.

I det senaste numret av Psoriasisförbundets medlemstidning Psoriasistidningen berättar Anna om sin mångåriga kamp mot sjukdomen. För hennes del blev besvären till slut så allvarliga att hon varken kunde jobba, passa barnbarnen eller sköta hushållssysslorna. För Anna blev räddningen till slut att hon fick åka på så kallad klimatvård, en rehabiliteringsform där patienten vistas i varmt och soligt klimat och får tillgång till ljusbehandling, undervisning om sjukdomen och motion. I de nya nationella riktlinjerna för vård vid psoriasis som Socialstyrelsen tagit fram rekommenderar man också hälso- och sjukvården att erbjuda klimatvård i minst tre veckor till personer med svår psoriasis som har otillräcklig effekt av andra behandlingar. Trots det är det i dagsläget bara drygt hälften av Sveriges regioner som erbjuder klimatvård.

Men det är långt ifrån bara tillgången till klimatvård som är ojämlik. Olika regioner och kliniker har olika behandlingsutbud och tillgänglighet, när det gäller allt från ljusbehandling till tillgång till läkemedel. Dessutom är uppföljningen av behandlingen av patienterna ofta allt för dålig.

Från Psoriasisförbundets sida vill vi att det görs mer för att skapa en jämlik vård i hela landet för personer som är drabbade av psoriasis och psoriasisartrit. De stora skillnaderna mellan regionerna vad gäller tillgång till vård och behandling som finns i dag måste rättas till. Ett led i detta är att politiker och andra beslutsfattare implementerar de nationella riktlinjer för vård vid psoriasis som Socialstyrelsen tog fram i våras.

Som företrädare för personer med psoriasis och psoriasisartrit kräver jag därför följande:

■ Regionerna måste implementera de nationella riktlinjerna för vård vid psoriasis. På så sätt kan vi skapa en bättre och mer jämlik vård i hela landet. Din bostadsort ska inte vara avgörande för vilken behandling du får.
■ Se till att kunskapen om psoriasis och psoriasisartrit ökar inom hela sjukvården, särskilt inom primärvården, för att säkerställa snabb diagnos och rätt behandling.
■ Se till att alla patienter får en fast vårdkontakt så att de vet var de ska vända sig för att få hjälp med sin sjukdom. Det skulle leda till en ökad trygghet för alla drabbade av psoriasis och psoriasisartrit.

Vårt budskap till politiker och beslutsfattare är tydligt: Låt oss som företrädare för personer med psoriasis och psoriasisartrit vara med och forma framtidens vård. På så sätt kan vi skapa en bättre och mer jämlik vård för alla.

TINA NORGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev