Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi lyssnar på personalen, Tobias Nässén”

Publicerad: 27 mars 2020, 12:21

Det handlar om liv och hälsa, inte om politiskt käbbel, skriver Karin Rågsjö och Jonas Lindberg från Vänsterpartiet i en replik.


Vi är oroliga för vår personal för att personalen själv har en befogad oro för sin hälsa och arbetssituation. De lyfter gång på gång bristen på skyddsutrustning som ett stort problem och många är rädda för att själva smittas i arbetet. Det handlar om liv och hälsa, inte om politiskt käbbel.

Vår sjukvårdspersonal har under lång tid försökt att lyfta att antalet vårdplatser inte räcker, att det behövs mer personal och större luft i systemet. Nu är läget ännu mer pressat, och utöver detta saknas material. Detta gör läget ännu mer akut.

Moderaterna i Region Stockholm vägrar som vanligt att lyssna på personalen. Det är detta vi vänder oss emot. Vi måste lyssna på personalen som är orolig för hur de minskade kraven på skyddsutrustning kommer att påverka dem.

Att Region Stockholm sänkt kraven på skyddsutrustning, rakt emot WHO:s och Folkhälsomyndighetens nuvarande rekommendationer, är ett beslut som har tagits av chefsläkare som en konsekvens av att Tobias Nässéns stockholmsmoderater inte har rustat sjukvården med bättre lager i Stockholm.

Nationellt tycks Moderaterna ha nyktrat till och insett att lagerhållningen av material och läkemedel är absurt dålig och att staten borde ta detta i egna händer. I Region Stockholm fortsätter Tobias Nässén ihärdigt hävda att kejsaren inte är naken. Det centrallager Nässén pratar om tog slut på nolltid och kan knappast anses vara ett tillräckligt lager för kriser. Det ser vi verkligen just nu.

Priset får den vårdpersonal som står i stormens öga betala med sämre skydd. Och vi vet från Kina och Italien att vårdpersonal som exponeras för höga mängder coronavirus blir mycket sjuka och i flera fall till och med har dött. Oavsett ålder. Vi lyssnar på vår oroliga personal. Det borde ni också göra.

KARIN RÅGSJÖ, JONAS LINDBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News