torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi måste orka stå emot ogrundade idéer om alternativ­medicin”

Publicerad: 6 april 2017, 05:00

Anna Starbrink (L), ordförande i Liberalernas välfärdskommission, hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Vetenskap och beprövad erfarenhet utesluter antroposofisk medicin, skriver Anna Starbrink (L) i en debattartikel.

Ämnen i artikeln:

VidarklinikenStockholms läns landsting

Nu löper ett av avtalen mellan Stockholms läns landsting och Vidar­kliniken ut. Det har föregåtts av en intensiv kampanj med mejl­bombning och demonstrationståg från antroposofiska Vidarklinikens tillskyndare. Men beslutet att inte förlänga lands­tingets avtal ligger fast. Samtidigt har landstinget också sagt nej till Vidarkliniken som vårdvalsaktör inom MVC och BVC.

Bakgrunden är att Vidarkliniken inte har uppfyllt de högst rimliga kraven på journalföring och det har inte gått att tydligt visa att verksamheten i huvudsak grundats på skolmedicin. Det är kloka beslut.

Vård som vi använder våra gemensamma skattepengar till ska grundas på vetenskap och beprövad erfarenhet. Det är en princip som vi inte ska tumma på. Därför är det viktigt att säga nej till exempelvis antroposofisk eller homeopatisk behandling. Starka krafter förespråkar alternativmedicinska metoder, och det finns även de som ser utrymme att tjäna mycket pengar på människors oro. Men de ska inte få utrymme i den offentligt finansierade sjukvården.

Liberalerna presenterar nu en rad förslag för att utveckla svensk hälso- och sjukvård. Ett mål måste vara att ett av världens rikaste länder också erbjuder bland världens säkraste och tryggaste vård. Då måste vi orka stå emot ogrundade idéer om alternativ­medicin.

Patienterna ska kunna lita på vårdens kvalitet.

Patienterna ska kunna lita på vårdens kvalitet och att de behandlingsmetoder som vården använder vilar på vetenskaplig grund. Vi föreslår därför att lagstiftningen ska skärpas så att det blir tydligt att legitimationen är förknippad med ett ansvar för ens agerande och att den behandling och de råd som vårdpersonalen ger är evidensbaserade, även utanför det dagliga arbetet i vården. Det några år gamla fallet med en legitimerad läkare som ägnade fritiden åt att, med sin trovärdighet som läkare, marknadsföra ­healing ska inte få upprepas.

Vetenskaplighet handlar om patientsäkerhet. En grupp patienter som behöver få ett starkare lagligt skydd är människor med psykisk sjukdom. Det är oacceptabelt att sköra personer kan bli utlämnade till humbugterapeuter, som saknar legitimation men ändå säger sig kunna hjälpa med flertalet terapier som inte är grundade på vetenskap. Vi menar att patentsäkerhetslagen behöver skärpas så att psykiskt sköra personer skyddas från kvacksalveri och behandlingsmetoder utan evidensstöd.

Att stå upp för evidens i vården är att stå upp för patienternas rätt till god och säker vård, för den skickliga legitimerade vårdpersonalens yrkeskompetens, och för att skattebetalarna ska kunna lita på att de bara betalar för sådan vård som bevisligen fungerar.

ANNA STARBRINK

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev