Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi måste se till människors bästa”

Att tillfälligt häva patentskyddet på covidvaccinet är ett högst rimligt krav, skriver EU-parlamentarikern Malin Björk (V) i en replik.

Publicerad: 8 juli 2021, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Malin Björk (V), EU-parlamentariker.

Foto: Europaparlamentet


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinLäkemedel

Det är högst oroväckande att en majoritet i Europaparlamentet ställt sig bakom krav på att häva patentskyddet för vaccin mot covid-19”, skriver Jessica Polfjärd (M) i en debattartikel inför EU-kommissionens kommande läkemedelsstrategi. Jag skulle vilja säga precis tvärtom. Det är högst glädjande och hoppingivande att en majoritet i Europaparlamentet ställde sig bakom kravet. Däremot är det oroväckande att en majoritet av de svenska ledamöterna inte gjorde det.

Över hundra länder och en rad internationella folkhälsoorganisationer har gett sitt stöd till Sydafrikas och Indiens förslag i världshandelsorganisationen WTO om att tillfälligt häva patentskyddet på covidvaccinet. Det är ett högst rimligt krav för att vi så snabbt som möjligt ska kunna stoppa den globala pandemin. För att se till att 70 procent av världens befolkning vaccineras behövs 11 miljarder doser. Av de närmare 1,8 miljarder doser som hittills delats ut har bara 0,3 procent gått till låginkomstländer, enligt Le Monde den 16 juni.

Läs mer: ”Patentskyddet är en förutsättning för framsteg” 

Redan har länder som USA och Frankrike sällat sig till Sydafrikas och Indiens förslag. Skulle även EU göra det skulle det innebära att förslaget skulle gå igenom i WTO-förhandlingarna. Då skulle inte bara vaccin utan även medicinsk utrustning, behandling och skyddsutrustning snabbt kunna komma i bruk i de länder som behöver det.

De stora läkemedelsföretagen och deras anhängare – som Poljfärd – brukar hävda att patentskyddet absolut inte får lyftas eftersom utan patent skulle läkemedelsföretagen inte ha incitament att utveckla vaccin. Men det finns ingen forskning som visar att patenten hade betydelse i detta sammanhang för att utveckla vaccinet. Tvärtom har covidvaccinet till stor del tagits fram med hjälp av stora offentliga bidrag till läkemedelsföretagen. Då är det också rimligt att vinsten inte bara stoppas rakt ner i privata fickor utan går till att främja den globala folkhälsan.

Jag håller med Polfjärd om att läkemedel är en livsviktig fråga. Därför kan vi inte överlåta hela ansvaret på vilka läkemedel som ska tas fram och hur de bäst ska göras tillgängliga på de stora läkemedelsföretagen. Istället måste vi se till människors bästa. Det är den globala covidpandemin ett utmärkt exempel på.

Malin Björk (V), EU-parlamentariker

 

Replik på:

”Patentskyddet är en förutsättning för framsteg” 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev