tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi måste vara ärliga och erkänna faktum”

Publicerad: 6 augusti 2019, 05:00

Om vi integrerar läkarassisterad, frivillig dödshjälp i den palliativa vården så får döende patienter bästa möjliga vård, skriver Juha Hänninen i en replik.


”Hänninen ser ingen risk att den palliativa vården kan ta skada av en sådan integrering”, skriver Sven Román och Fabian Ståhle i Dagens Medicin 25 juli i en replik till min artikel ”Frivillig dödshjälp bör vara en integrerad del av palliativ vård” 26 juni. Och de har alldeles rätt: jag ser ingen sådan risk för palliativ medicin om läkarassisterad frivillig dödshjälp skulle legaliseras. De hävdar att legalisering av frivillig dödshjälp skulle ge döende patienter en känsla av att vara tvungna att be om dödshjälp i stället för palliativ vård. Av vilket skäl? Finns undersökningar från något land som styrker detta?

Om det ekonomiska utrymmet för palliativ vård verkligen skulle minska samtidigt som frivillig dödshjälp legaliserades så skulle detta förstås vara ett problem. Men finns data som styrker att det händer? Román och Ståhle uttrycker endast sina egna åsikter om detta och menar att samhället skulle uppmuntra människor att begå självmord eller begära dödshjälp genom att frivillig dödshjälp legaliseras. De menar att detta innebär en ”plikt att dö”.

Deras argumentering är långt ifrån övertygande. Först och främst: det finns ett behov bland lidande patienter att ha ett alternativ när döden är nära förestående och den palliativa vården kommit till korta. Román och Ståhle föreställer sig ett ondskans samhälle som avsiktligt planerar att spara pengar genom att döda människor, för att komma till slutsatsen att frivillig dödshjälp skulle innebära en ”plikt att dö”, som de skriver.

Om vi integrerar läkarassisterad, frivillig dödshjälp i den palliativa vården så skulle döende patienter få den bästa möjliga palliativa vården. Skälet är att den konventionella palliativvården faktiskt inte klarar alla döende patienters plågor. Vi måste vara ärliga och erkänna detta faktum så att döendet blir värdigt i livets absoluta slutskede när allt hopp är ute.

Det finns inga skäl att anta att läkarassisterad frivillig dödshjälp skulle leda till att döende patienter tvingas känna en ”plikt att dö”. Decenniers erfarenhet från länder där frivillig dödshjälp legaliserats motsäger detta. Det finns inga skäl att förutsätta ett ”sluttande plan” med oundviklig ökning av läkarassisterad frivillig dödshjälp till andra patientkategorier än de med kort återstående tid att leva och med svåra lidanden. Det finns naturligtvis risk för att samhällen utvecklas i en brutaliserande riktning i olika avseenden men i det perspektivet vore läkarassisterad frivillig dödshjälp ett mycket litet problem.

Relaterat material

”Rätten till sin död blir lätt en plikt att dö”

Frivillig dödshjälp bör vara en integrerad del av palliativ vård

JUHA HÄNNINEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev