söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi säger ja till den idéburna välfärden”

Publicerad: 23 november 2018, 12:00

Erika Ullberg (S) och Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Socialdemokraterna delar uppfattningen att vi i landstinget måste bli bättre på att värna de idéburna verksamheter som stärker vår gemensamma hälso- och sjukvård. Nu är det hög tid att gå från ord till handling om detta, skriver oppositionslandstingsråden Erika Ullberg (S) och Talla Alkurdi (S).


I slutet av augusti deltog vi socialdemokrater i Stockholms läns landsting i ett av de politikersamtal anordnade av Famna som det refereras till i organisationens debattartikel. Vår ingång var då och är alltjämt tydlig: vi måste bli bättre på att värna idéburna verksamheter i sjukvården. Med fler idéburna aktörer ökar valfriheten för den enskilde samtidigt som gedigen kunskap och kompetens tas tillvara. Frågan är angelägen, inte minst mot bakgrund av hur idéburna verksamheter har direkt missgynnats i landstingets processer under senare år. Under det gångna året blev Röda korset av med sitt uppdrag att bedriva kris- och traumavård för torterade flyktingar, något de bedrivit i över trettio år. Detsamma hände Ersta sjukhus särskilda program för sjukhuspersonal som drabbats av utmattningssyndrom.

Förutsättningarna för idéburen verksamhet är både en politisk och en juridisk fråga. Därför välkomnar vi den utredning som beslutades av regeringen den 7 juni och som ska genomlysa de juridiska förutsättningarna att stärka ideella aktörers ställning i välfärden. Men vi vet att mycket också kan och behöver göras redan nu. Det handlar både om att utveckla idéburna-offentliga partnerskap och att utveckla landstingets upphandlingar, bland annat genom särskilda kvalitetskriterier kring social hållbarhet. Tyvärr har de senaste årens upphandlingskrav ofta utformats så att de gynnar vårdbolag med stora upphandlingsavdelningar framför idéburen sektor och mindre vårdaktörer.

Vid årsskiftet övergår Stockholms läns landsting till att vara region, med utökat uppdrag och ökade befogenheter som skapar nya möjligheter. Vi socialdemokrater vill använda detta till fördjupad dialog med de idéburna organisationerna. Vårt mål med detta är tydligt - att trygga och öka andelen idéburen välfärd i Stockholmsregionen.

Relaterat material

”Villa inte bort er i dimman den här gången”

ERIKA ULLBERG  OCH TALLA ALKURDI

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev