Debatt
”Vi sätter oss gärna i samtal med alla som strävar mot en hållbar vårdleverans”
Skattefinansierad kompetensförsörjning kräver ordning och reda, skriver Kompetensföretagens Eva Domanders och Patrik Eidfelt i en replik. (1 kommentar.)
Publicerad: 7 juli 2023, 08:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Patrik Eidfelt och Eva Domanders, Kompetensföretagen.
Foto: Kompetensföretagen
Relationerna måste bli bättre och samtalen fler, skriver representanter för KD om inhyrning i vården i en debattreplik till oss. Få svar hade varit mer välkomna. Just dialog och en ökad kvalitet i upphandlingar är vad branschen länge efterlyst.
Läs också: Bemanningsavtal kan vara på plats till hösten
Kompetensföretagen har ställt goda förhoppningar till regiongemensamma avtal för upphandling av vårdbemanning. De skulle kunna skapa mer ordning och reda i de offentliga upphandlingarna och minska på kostnadsdrivande affärer utanför ramavtal.
KD efterlyser även trygghet för dem som jobbar i branschen. Kompetensföretagen tecknar kollektivavtal för vårdbemanningsföretag, och erbjuder dessutom en auktorisation som fungerar som en kvalitetsstämpel.
Cirka en tredjedel av landets vårdbemanningsföretag är auktoriserade medlemmar i förbundet, och garanterar bland annat goda villkor för de anställda och att företagen har ordnad ekonomi när de deltar i offentliga upphandlingar. Att vara medlem hos oss är inget krav i en offentlig upphandling. Det går inte heller att ställa krav på kollektivavtal eller auktorisation.
Den regionsgemensamma upphandlingen har överklagats, bland annat i relation till de sociala krav och arbetsrättsliga villkor som den innehåller. Överklagan har avslagits. Vi anser att det är angeläget att behålla dessa krav och villkor, även om det finns utrymme för en ökad tydlighet. Särskilt inom vården är detta viktigt för en bättre samverkan så att vi för långsiktigt kan lösa kompetensförsörjningen.
Med otaliga inställda operationer, långa vårdköer, och en kompetensbrist som hotar att bli allt värre är det kritiskt för svensk vård att kunna utvecklas. Vi sätter oss gärna i samtal med KD, Sverige Kommuner och Regioner och alla andra som strävar mot ansvarfull och hållbar vårdleverans. Vi ser att det borde finnas goda förutsättningar för detta.
Eva Domanders, ordförande Kompetensföretagen
Patrik Eidfelt, förbundsdirektör Kompetensföretagen
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.
2023-07-08
Det stämmer att avtalen behöver styras upp. Bemanningsföretagens avtal med sjukvårdshuvudmännen innebär att Bemanningsföretagen har arbetsgivaransvaret. Sjukvårdshuvudmännen har rätt att avsluta uppdraget omedelbart. Det sker på subjektiv grund. En konsult kan få ett långt uppdrag avbokat samma dag som denne är på plats för att påbörja arbetet. Konsultens avtal med bemanningsföretaget medger sällan rätt till en månads uppsägningstid. Lag om anställningsskydd -LAS- föreskriver däremot rätt till uppsägningstid, att varsel ska ske innan uppsägning och en del annan formalia. Alla avtalsvillkor som medger sämre rätt än vad LAS medger, är ogiltiga. Det är tryggare för ett bemanningsföretag att inte ha konsulter. Istället har de underleverantörer som är konsulter med eget företag. Underleverantör har eget arbetsgivaransvar och får även betala vite till sjukvårdshuvudmannen om denne inte kan jobba på grund av exempelvis magsjuka. Flertalet underleverantörer saknar kunskap om vilka försäkringar denne behöver, saknar kunskap om avtalsrätt och arbetsrätt. Att vara konsult i vården, innebär att kunna fylla en patientsäker funktion på en ny plats och med blygsam eller obefintlig introduktion.
Kenneth M Forsberg, Konsult sedan 2004
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.