Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi ska inte se it som enbart teknik… ”

Publicerad: 3 december 2014, 08:02

SLL:s innovationslandstingsråd Daniel Forslund (FP) svarar på Josefin Yashida-Dahlqvists debattartikel.


I Solna bygger Stockholms läns landsting ett av världens mest moderna sjukhus, självfallet också med de modernaste it-lösningarna. Josefin Yashida-Dahlqvist och andra som oroats kan vara lugna på den punkten.

Hela landstinget och arbetet med planen för framtidens hälso- och sjukvård – där Nya Karolinska Solna är flaggskeppet – ska präglas av ett helhetstänkande som syftar till innovation och nytänkande. Gamla, dåligt fungerande it-system bör självfallet ersättas så snabbt det går. Vi ska utnyttja den möjlighet till ett radikalt innovationskliv för både teknik och arbetssätt som byggandet av Nya Karolinska innebär.

Ett omfattande arbete har inletts kring framtidens smarta dokumentations- och beslutsstöd. Här samarbetar Stockholm med Västra Götalandsregionen och Region Skåne (3R-samarbetet), för att ge patienter och personal de mest moderna verktygen, och ge förutsättningar för forskning och uppföljning genom mer strukturerad vårdinformation.

Yashida-Dahlqvist blandar och ger av en mängd it-frågor. Kravet på öppen källkod i nationella vård-it-lösningar handlar till exempel om tjänster och mjukvarukomponenter och berör inte hård­varan i e-arbetsplatserna. Landstinget byter ut nära tusen datorer i veckan för att få en gemensam teknisk plattform – förutsättningen för en dynamisk tjänste­utveck­ling baserad på öppen källkod.

De kliniska applikationerna ska självklart också vara moderna och ändamålsenliga. Innovationsplatsen på Karolinska arbetar med nyskapande metoder och till exempel har ett innovationspartnerskap tecknats mellan Karolinska, landstinget och Philips för att säkerställa den ständigt senaste bildmedicinska utrustningen. Vi ser upphandling som ett strategiskt verktyg för verksamhetsutveckling och innovation!

Den personliga integriteten och det regelverk som följer av patientdatalagen, PDL, är en viktig utgångspunkt. Genom den modernisering av både regelverk och dess tillämpning som nu remitteras har vi möjlighet att skapa en betydligt mer ändamålsenlig informationshantering och minskad byråkrati samtidigt som vi upprätthåller patientens integritet och självbestämmande.

För att ytterligare öka tempot tar jag nu initiativ till en mer samlad styrning av landstingets arbete med it och e-hälsa. Både patienter och personal ska snabbare erbjudas smartare e-tjänster, och vi vill bidra till det nationella samarbetet.

Jag välkomnar allas engagemang i vårdens viktiga framtidsfrågor kring it och e-hälsa. Den tekniska utvecklingen går rasande snabbt, och det gäller att vi som beslutsfattare håller inte bara våra datorer utan också oss själva uppdaterade. Vi ska inte se it som enbart teknik, utan som en naturligt integrerad del i vårdverksamheten!

Relaterat material

”Europas modernaste sjukhus med vårdens äldsta it-system”

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev