Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vi tar inte ställning mot vaccination

Publicerad: 11 juni 2013, 12:00

Det är märkligt vad svårt det är även för vissa landstingspolitiker att skilja på sina egna spekulationer respektive faktisk verksamhet när det gäller en vårdgivare som Vidarkliniken.


Det tycks också vara svårt att skilja på dåtid och nutid. Senaste exemplet är Helene Öberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Miljöpartiet i Stockholms läns landsting.

I en debattartikel i Dagens Medicin hävdar hon att Vidarkliniken offentligt tar debatter som re­presentant för vaccinets motståndare.

Det är helt enkelt fel. Vi tar inte ställning mot vaccination. Däremot tror vi det behövs en mer nyanserad debatt kring ämnet. Vidarklinikens uttalade policy är att följa Socialstyrelsens rekommendationer och anvisningar om barns vaccinationsprogram. Det innebär att vår vårdcentral ger allsidig information till föräldrarna och erbjuder kompletterande vaccinationer när man inte fått dessa hos sin barnavårdscentral.

Vidarkliniken har tydliggjort det här både internt och externt för över ett år sedan.

Så snälla Helene Öberg och en del andra, försök förstå följande: Vi tar ansvar för vad vi faktiskt gör i vår verksamhet – ingenting annat. Det är en ganska självklar distinktion som en landstings­politiker och representant inom en beställarorganisation borde kunna hålla sig till. Särskilt när man, som Öberg gör, ifrågasätter landstingsfinansieringen av hela verksam­heten, som för övrigt är rankad på femte plats av alla vårdcentraler i länet enligt den senaste nationella patientenkäten Omvård.se.

Låt oss se vad Helene Öberg baserar sina argument på. Hon förflyttar sig här bakåt i tiden och hänger upp sig på att jag, det vill säga en läkare som arbetar vid kliniken, tidigare har haft mage att belysa en del problematiska aspekter kring generell vaccination. Sedan gissar hon helt enkelt att jag i min läkarroll i dag påverkar enskilda föräldrar att inte vaccinera barnen. Och hon får dessutom denna grova gissning att se ut som Vidarklinikens policy. Hennes felaktiga och väldigt löst grundade slutledning blir inte bättre av att hon refererar till åsikter från ett par bloggande läkare.

En landstingspolitiker måste i sitt ämbete och i sin viktiga roll vara mer noga med att skilja på lös spekulation och faktisk verksamhet. Skärpning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev