fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi tar sexuella trakasserier på största allvar”

Publicerad: 7 februari 2018, 13:00

Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd, Peter Carpelan (M), forsknings- och personallandstingsråd, Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd och Karin Fälldin (C), sjukvårdspolitisk talesperson. Samtliga vid Stockholms läns landsting. Foto: Erik Nordblad (Fälldin), Anna Molander (övriga)

I stället för politisk pajkastning behöver alla goda krafter i samhället samverka för att oacceptabla beteenden ska stoppas, skriver Alliansen i Stockholm i en debattreplik.

Ämnen i artikeln:

MetooStockholms läns landsting

#MeToo-kampanjen har riktat ljuset på nödvändigheten att motverka och förhindra alla former av sexuella trakasserier och kränkande särbehandling, ofta grundade på maktstrukturer och beroendeställning, i våra verksamheter. Erika Ullberg (S) och Susanna Nordling (MP) påstår att Alliansen vid Stockholms läns landsting nedprioriterat arbetsmiljöfrågorna. Det är helt felaktigt.

Alliansen har tvärtom valt att prioritera arbetsmiljö- och kompetensförsörjningsfrågorna för att stärka landstinget som en attraktiv och konkurrenskraftig arbetsgivare. För att motverka sexuella trakasserier och kränkande särbehandling håller landstinget på att ta fram en gemensam uppförandekod. Det är viktigt att varje anställd vet vad som förväntas av dem som en del av Stockholms läns landsting samtidigt som våra patienter och resenärer ska bemöta våra medarbetare på ett korrekt sätt.

#MeToo-kampanjen har satt fingret på ett problem som spänner över hela samhället

En annan viktig del i landstingets förebyggande arbete är ta fram ett stöd om kompetensbaserad rekrytering för chefer och medarbetare. Syftet är att all rekrytering ska baseras på kompetens och lämplighet samt att lediga befattningar i största möjliga mån ska utlysas för att motverka informella anställningsförfaranden.

För dem som blivit utsatta har landstinget redan i dag en struktur och organisation för att ta hand om dessa medarbetare. Den som drabbas ska kunna få hjälp och professionellt stöd. Det är alltid förövaren som bär ansvaret.

Däremot har vi förstått att våra studenter och elever som är ute på verksamhetsförlagd utbildning eller praktik tenderat att hamna mellan stolarna. Detta är något som vi, landstinget, och regionens lärosäten snarast behöver rätta till.

I förra veckan träffade Alliansens politiker företrädare för läkarnas- och sjuksköterskornas upprop samt fackliga företrädare. Vi är eniga om att #MeToo-kampanjen satt fingret på ett problem som spänner över hela samhället däribland Stockholms läns landsting. I stället för att som Socialdemokraterna ägna sig åt politisk pajkastning behöver alla goda krafter i samhället samverka för att den här typen av oacceptabla beteenden ska stoppas.

Relaterat material

”Ingen karriär ska bli lidande på grund av sexism”

ELLA BOHLIN. PETER CARPELAN, ANNA STARBRINK OCH KARIN FÄLLDIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev