torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi uppmanar regioner och privata vårdgivare att ta ansvar”

Att behandla studenter på verksamhetsförlagd utbildning, VFU, med respekt och gott ledarskap är en ganska enkel modell för att få dem att vilja stanna i yrket, skriver Marlene Juhl och Linus Törneberg från Vårdförbundet Student.

Publicerad: 26 juli 2023, 07:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Marlene Juhl, ordförande Vårdförbundet Student, och Linus Törneberg, vice ordförande Vårdförbundet Student.

Foto: Fotograf Lena Lee


Ämnen i artikeln:

Juli 2023Vårdförbundet

Vår årliga rapport om den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, som alla studenter som pluggar till sjuksköterska, röntgensjuksköterska och biomedicinsk analytiker genomför för att ta sin examen, har genomförts för åttonde gången och närmare 1 000 studenter har svarat.

En glädjande nyhet från enkäten är att fler nu erbjuds VFU-platser. Andelen studenter som uppgett att de inte kunnat erbjudas någon VFU-plats var i år endast 4,4 procent, att jämföra med 2021 då det var 8,8 procent. En halvering mot tidigare, vilket är en mycket positiv utveckling som måste fortsätta.

Däremot är vi bekymrade över de återkommande rapporterna om stressen, både oron för att inte kunna genomföra sin VFU, då man inte får ha några sjuk- eller VAB-dagar, men också press på själva arbetsplatsen där man har sin praktik. Fler än nio av tio studenter svarade att de upplevde denna stress. Det måste alltid finnas ett utrymme att tillgodogöra sig sin utbildning även om man olyckligtvis skulle bli sjuk. Sjukdom råder, som alla vet, man sällan över själv.

Många studenter vittnar också om att deras psykiska hälsa påverkas negativt under VFU-perioden. Flera upplever stress både på arbetsplatsen och hos handledare. Många känner sig som extrapersonal, vilket inte är meningen man ska vara. Var femte har upplevt sig diskriminerade, vilket är en anmärkningsvärd hög siffra.

Studenter måste få sina scheman i god tid för att kunna planera både återhämtning och studera inför examen. Alla arbetsgivare känner av bristen på sjuksköterskor, biomedicinsk analytiker och röntgensjuksköterskor och pratar ofta om att det måste göras något för att få fler att söka sig till yrkena, men framför allt stanna kvar. Samtidigt tar inte alla verksamheter emot studenter, vilket leder till minskad möjlighet att genomgå sin utbildning och få den praktiska kunskap och erfarenhet som behövs. Det blir en flaskhals till att få legitimerad personal ut i arbetslivet.

Det rimliga vore att alla vårdgivare kände ett ansvar att ta emot studenter så att fler kan ta sin examen i tid. Att behandla studenterna med respekt och gott ledarskap är också en ganska enkel modell för att få dem att vilja stanna i yrket.

Välfärden skriker efter arbetskraft. Enligt statistikmyndigheten SCB kommer bristen på legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal att fortsätta eller till och med öka fram till år 2035. Det saknas inte alls unga som är modiga nog att axla dessa viktiga samhällsuppdrag, men tyvärr är det många som hoppar av utbildningen eller tidigt i sin yrkeskarriär. Hur väl utbildningarna fungerar är centrala för en bättre kompetensförsörjning till vården, vilket är oerhört viktigt då landets samtliga 21 regioner redan i dag rapporterar brist på Vårdförbundets yrkesgrupper barnmorskor, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor, och 20 av 21 regioner har brist även på biomedicinska analytiker.

Vi i Vårdförbundet Student är glada över att vi hörsammas genom att vara en del i nationella VFU-samordnarens referensgrupp. Vi uppmanar nu regioner och privata vårdgivare att ta ansvar, se till att alla studenter också blir yrkesverksamma sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor eller biomedicinsk analytiker. Det är faktiskt mest upp till er – unga människor vill ha världens bästa yrke, låt dem få förutsättningarna.

Marlene Juhl, ordförande Vårdförbundet Student

Linus Törneberg, vice ordförande Vårdförbundet Student

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Juli 2023Vårdförbundet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev