onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi utpekas felaktigt – allt är rapporterat”

Publicerad: 2 oktober 2013, 10:59

Sophiahemmet utpekas felaktigt i ett debattinlägg om att privata vårdgivare inte rapporterat till patientregistret, skriver företrädare för Sophiahemmet och Stockholms ögonklinik.

Ämnen i artikeln:

Sophiahemmet

I ett debattinlägg i förra veckan i Dagens Medicin om att privata vårdgivare inte rapporterat till patientregistret utpekas felaktigt Sophiahemmet. Vi beklagar de ofullständiga fakta som ligger till grund för debattartikeln och som vi i stället relaterar till bristande IT-rutiner mellan Socialstyrelsen och Stockholms läns landsting, SLL. Vi ställer oss samtidigt bakom vikten av insamling av material för forskning och utveckling genom de register som upprättats – bara de fungerar, vilket inte har skett här.

I januari 2013 besökte Sophiahemmets chefläkare Peter Möller samt biträdande sjukhuschef Åsa Larsson Socialstyrelsen. Anledningen var att uppföljningen av nationella kvalitets- och patient­register som Sophiahemmets vårdgivare funnits med i visade felaktiga resultat. Bland annat uppmärksammades det som nu lyfts fram i förra veckans debattartikel, nämligen att Stockholms Ögonklinik vid Sophiahemmet inte skulle ha rapporterat till patientregistret. Det stämde inte. Uppgifter från Stockholms Ögonklinik samt Sophiahemmets IT-avdelning, där överföringen till registren sker, hade bekräftat detta.

Sophiahemmet består av 40-talet självständiga vårdgivare, varav Stockholms Ögonklinik är en. De är alla egna juridiska personer med egna koder i rapporteringen. I tabellen invid debattartikeln visas att en (1) registrering av åtgärd rapporterats för Sophiahemmet: men i verkligheten finns 3 243 åtgärder inrapporterade under en annan kod från Stockholms Ögonklinik. Dessa koder byts under överföringen från vårdgivaren och bestäms av SLL innan de skickas vidare till Socialstyrelsen. Stockholms Ögonklinik har på eget initiativ vid flertalet tillfällen agerat för att det ska redovisas korrekt men utan resultat.

Sophiahemmets möte med Social­styrelsen i början av 2013 avslutades i samförstånd. De felaktiga uppgifterna har trots det ännu inte korrigerats.

Sjukvården har stora utmaningar framför sig vad gäller administration där vi som privata vårdgivare lägger stora resurser på korrekt rapportering men också tar ansvar för att bidra till utvecklingen, inte minst inom IT. En annan infallsvinkel på förra veckans debattinlägg kunde i stället ha blivit: ”hur kommer vi tillrätta med rapportering som inte fungerar?” som kräver samverkan mellan alla aktörer, offentliga som privata, inklusive myndigheten. Vi välkomnar alla initiativ som leder oss i rätt riktning mot en ännu bättre vård.

Relaterat material

Stoppa ersättningen till dem som struntar i patientregistret

”Vi har brustit i rapporteringen”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev