Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi välkomnar viss förskrivningsrätt”

Publicerad: 13 januari 2016, 13:36

Clary Holtendal är apotekare och professionsutvecklare hos Sveriges Farmaceuter.

Foto: Sveriges Farmaceuter

Sveriges Farmaceuter kommenterar i en debattartikel Dagens Apoteks rapportering om förskrivningsrätt.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Farmaceuter

Vi är självklart inte motståndare till en reform som skulle ge oss viss förskrivningsrätt. Att vi inte prioriterat frågan hittills bottnar i att vi gjort en avvägning av de frågor där vi tror att det är realistiskt att nå framgång i närtid, samt att vi fått signaler från våra medlemmar om att andra frågor är viktigare.

På fackförbund är vi tjänstemän beroende av de signaler vi får från våra medlemmar om vad som är viktigt. Under de 3,5 år som jag har jobbat på förbundet har vi fått direkta förfrågningar från ytterst få personer kring frågan om förskrivningsrätt. Den stora majoriteten av de frågor som medlemmar uttryckt att vi bör driva handlar snarare om att hitta andra vägar för att utnyttja farmaceuters kompetens, exempelvis genom farmaceutiska tjänster, så att man slipper använda dagarna till att sälja smink och glass. Och inte minst att marknadsföra farmaceuters kompetens i samhället och bland politiker. Det jobbar vi intensivt med.

Inget är dock hugget i sten. Vi kommer under våren att gå ut med en enkät där vi efterfrågar vad våra medlemmar tycker är viktiga frågor att driva och självklart är det så att om vi får in signaler som handlar om förskrivningsrätt är det viktigt att lyssna på. Därför är det ingen bra idé att gå ur facket för då minskar absolut chansen att tycka till och vara med och påverka framtiden (förutom chansen att få hjälp om du hamnar i kniviga situationer på din arbetsplats).

Och kom ihåg – facket är inte en tjänsteman på förbundet. Facket är dess medlemmar och det engagemang medlemmarna väljer att lägga ned. Med starka professionsföreträdare ute i arbetslivet ökar också förutsättningarna att omvärlden får upp ögonen för den kompetens som vi farmaceuter har och därmed möjligheten att få gehör om förskrivningsrätt på sikt.

CLARY HOLTENDAL

Ämnen i artikeln:

Sveriges Farmaceuter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev