torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi vet bättre – låt oss även börja göra bättre”

Publicerad: 21 oktober 2015, 05:00

Ohälsan i Sverige ökar och hälso- och sjukvården behöver tänka om i grunden för att vända utvecklingen, skriver Fysio­tera­peuternas förbundsordförande.


I dag den 21 oktober invigs Fysioterapi 2015 på Stockholm Waterfront – en mötesplats där över 1 700 fysioterapeuter samlas till tre dagar fyllda av kunskap, innovationer och forskning.

Men kunskapen tas inte tillvara. Ohälsan i Sverige ökar och hälso- och sjukvården behöver tänka om i grunden för att vända utvecklingen.

Fler sjukskrivs och sjukskrivningsperioderna blir längre. Nästa år lägger staten 43 miljarder kronor bara på sjukpenning och rehabilitering. Därtill kommer kostnader för arbetsgivare och enskilda. Detta är en av Sveriges största utmaningar och utvecklingen oroar mig djupt.

Den politiska debatten är sedan länge fokuserad på trygghetssystemens utformning, men det finns också en mer grund­läggande fråga som i dag saknar politiska svar: Varför är vi så sjuka i Sverige? Jag tror att vår oförmåga att vända ohälsa till hälsa beror på att vi tänker fel.

Mot bättre vetande låter vi den fysiska inaktiviteten breda ut sig. Tidigare fanns bristen på fysisk aktivitet inte ens med på WHO:s lista över riskfaktorer för tidig död. I dag finns den på en skrämmande fjärdeplats. Risken är stor att vi om några år får se brist på fysisk aktivitet toppa listan. Vi blir sjuka och dör för att vi inte rör oss.

Mot bättre vetande prioriterar vi bort förebyggande insatser, träning, rehabilitering och hälsofrämjande arbete. Vi sparar en del i ena änden, men mångfaldigar samtidigt kostnaderna i andra änden när vi ska behandla den ohälsa som enkelt och kostnads­effektivt hade kunnat förebyggas.

Mot bättre vetande låter vi traditioner stå i vägen för ett synsätt där patienten och närstående blir de främsta personerna i ett multi­professionellt team. Revir­tänkande hindrar att varje profession används på rätt sätt och patienternas egna resurser och kraft tappas bort.

När vi gör som vi alltid har gjort, blir resultaten därefter.

När vi gör som vi alltid har gjort, blir resultaten därefter. Bara om vi orkar och vågar göra nytt kan vi få bättre resultat. Jag vill att antalet sjukskrivna ska bli färre och sjukskrivningsperioderna kortare. Då krävs det mer än ändrade trygghetssystem. Det krävs att människor faktiskt blir friskare.

På sikt vill jag se en radikal förändring av tankesätt, arbetssätt och budgettilldelning inom hälso- och sjukvården. Men redan nu kan vi göra mycket. Minst vart tionde besök inom primärvården handlar om smärta och besvär från rörelse­organen. Det är den näst vanligaste orsaken till längre sjukskrivning. Trots att de flesta patienter med exempelvis ländryggssmärta kan få god hjälp med tidig behandling av en fysioterapeut, får de flesta inte sådan behandling. Jag vill därför att alla patienter med problem i rörelseorganen ska hänvisas direkt till en fysioterapeut som första instans i primärvården.

Det finns goda exempel på ett sådant arbetssätt, som Landstinget i Kalmar län som beslutat att införa fysioterapeut direkt på bred front, men det borde användas i hela landet.

Jag vet att många delar min oro över de ökande sjukskrivningarna. Fysioterapeuter vill vara med och vända utvecklingen. På Fysioterapi 2015 kommer flera programpunkter att belysa framtidens hälso- och sjukvård. Men det krävs också politiskt ledarskap. Tyvärr saknas insikten om förebyggande och rehabiliterande insatsers avgörande betydelse i såväl budgetpropositionen som i många landsting och regioner.

Vi vet bättre och kan bättre. Jag vill att vi tillsammans – professionerna, patienterna, anhöriga och politiken – också börjar göra bättre.

STEFAN JUTTERDAL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev