måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi vill ha ett tätare samarbete med vården”

Låt oss få bjuda in till ett rundabordssamtal om vilka idéer ni bär på, föreslår Veronica Arthurson och Johan Andersson, Läkemedelsverket, i en replik om läkemedelsbrist.

Publicerad: 2 maj 2023, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Veronica Arthurson och Johan Andersson, Läkemedelsverket.

Foto: Jeanette Hägglund


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Liksom läkarna vid Karolinska universitetssjukhuset kan vi på Läkemedelsverket konstatera att restnoterade läkemedel orsakar merarbete. Brist på viktiga läkemedel är ett stort problem för vården, för apoteken, för den enskilde patienten och för vårt samhälle. En brist slår blint, många gånger mot patienterna med störst behov. Vi vill göra mer för att förändra situationen, och det i samverkan, inte minst med vården.

Det pågår givetvis ett intensivt arbete på vår myndighet och hos många andra aktörer i försörjningskedjan för att parera alla de faktorer som påverkar tillgången till läkemedel – det rådande omvärldsläget, den skenande inflationen, den komplexa leveranskedjan, bara för att nämna några av dem. Vi ser över regelverk, samverkar och tittar på alternativa lösningar på problem som uppstår. Och vi har faktiskt kommit en bit på vägen, inte minst tack vare samarbetet inom ramen för den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Läs mer: ”Restnoterade läkemedel orsakar merarbete”

Vi kan förstå att det för er som aktiva kliniker kan låta märkligt när vi säger att vi har kommit en bit på väg, eftersom brist på läkemedel är ständigt närvarande i er vardag. Det arbete som har lagts ner har dock haft effekt – och kommer att ha effekt på längre sikt. Bland annat startades under pandemin nätverket Aktörsgemensamt dialogmöte om läkemedeltillgänglighet, ADL, där aktörer från myndigheter, tillverkare, apotek och handlare samt regioner under Läkemedelsverkets ledning samlas och driver ett gemensamt arbete för att öka beredskapen och förebygga läkemedelsbrist. Men låt oss nu gå en mil även i era skor.

Vi är övertygade om att vi har kompetensen och viljan att hantera problemen, men vi har också insikten om att hälso- och sjukvården möter nya utmaningar varje dag. Utmaningar föder idéer och tankar och att de föds närmast patienten gör dem oumbärliga. Låt oss därför föra in nya perspektiv genom ett tätare samarbete med er som dagligen möter problemen med brist på läkemedel.

Kanske är det generella licenser, kanske är det andra åtgärder som bör prövas. Med all säkerhet behövs flera kraftfulla verktyg för att motverka att brister uppstår och lindra konsekvenserna av dem som redan uppstått.

Låt oss få bjuda in till ett rundabordssamtal om vad som möter er i vården, vilka idéer ni bär på, och vilka handgrepp vi myndigheter behöver pröva för att vi tillsammans ska kunna skapa motståndskraft.

Veronica Arthurson, direktör, verksamhetsområde användning, Läkemedelsverket

Johan Andersson, enhetschef, läkemedel i användning, Läkemedelsverket

Följ debatten:

1. ”Restnoterade läkemedel orsakar merarbete”

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev