Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Vi vill inte försämra svensk cancervård”

Publicerad: 1 oktober 2016, 05:00

Jonas F Ludvigsson, barnläkare Universitets­sjukhuset Örebro, professor Karolinska institutet, Pär Myrelid, universitets­överläkare i kirurgi, Univer­sitets­sjukhuset i Linköping, och Jonas Halfvarsson, överläkare i gastro­enterologi, Universitets­sjukhuset Örebro.

Tillgång till vård kan inte enbart styras av om ens sjukdom återfinns i ett standardiserat vårdförlopp eller ej, skriver tre läkare.


Ämnen i artikeln:

Inflammatoriska tarmsjukdomar

Vi beklagar att vårt inlägg uppfattas som att vi vill försämra cancervården i Sverige. I vår debattartikel skriver vi (ordagrant): ”Cancer är en fruktansvärd sjukdom och varje enskilt cancerbesked är en tragedi.” Vi träffar alla tre regelbundet barn respektive vuxna med cancer.

Precis som Bo Karlsson, och Katarina Johansson, ordförande ILCO Tarm- uro- och stomiförbundet respektive Nätverket mot cancer, skriver så behöver IBD vårdens struktur förändras i syfte att skapa en mer specialiserad och samlad vård, karakteriserad av hög grad av effektivitet. Dock är dialogen mellan kommunicerande kärl inom sjukvården alltför ofta bristande när det gäller prioriteringar och strukturförändringar och i stället sker dessa förändringar inom isolerade stuprör. Standardiserade vårdförlopp är bra men vid bristande helikopterperspektiv riskerar det att leda till att det inte alltid är patienter med störst behov av omedelbar och snar vård som får just detta.

Vi träffar alla tre regelbundet barn respektive vuxna med cancer.

Om ett standardiserat vårdförlopp anger att patientgrupp X ska ha en koloskopi inom tre dagar, medan motsvarande krav inte finns formulerat för patientgrupp Y, så innebär det att i en situation med begränsade resurser så kommer patientgrupp X alltid att gå före i kön till koloskopi och i värsta fall kommer patientgrupp Y aldrig till undersökning. Vi ville med vårt inlägg sätta fokus på en patientgrupp (inflammatorisk tarmsjukdom) som i avsaknad av ”standardiserat vårdförlopp” tyvärr ofta prioriteras bort i flera led, från diagnostik till behandling.

Vården måste naturligtvis jobba smartare och mer effektivt, men tillgång till vård kan inte enbart styras av om ens sjukdom återfinns i ett standardiserat vårdförlopp eller ej.

Relaterat material

”Cancer tränger undan vård av inflammatoriska tarmsjukdomar”

”Lösningen är inte att försämra vården för cancerpatienter”

JONAS F LUDVIGSSON, PÄR MYRELID OCH JONAS HALFVARSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev