Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi vill integrera den digitala vården med vård på vårdcentral”

Publicerad: 25 september 2019, 04:00

Anna Mannfalk (M), regionråd, Region Skåne, Magnus Leivik (M), regionråd i opposition, Region Sörmland.

Vi formar våra politiska förslag utifrån en vision där dagens fysiska vård är integrerad med den digitala vården, skriver två moderata regionråd.


Ämnen i artikeln:

Digital vårdRegion SörmlandRegion Skåne

Det är fantastiskt att den digitala vården suddar ut den geografiska dimensionen och ökar tillgängligheten inom den moderna hälso- och sjukvården. Det är tack vare entreprenörer som den offentliga vården utmanas till att bättre möta människors rimliga förväntningar.

Vi formar våra politiska förslag utifrån en vision där dagens fysiska vård är integrerad med den digitala vården – vi kallar det den digifysiska vården. Målet är att erbjuda de patienter som behöver eller så önskar en sammanhållen kontakt med sin vård-central. Man ska kunna träffa sin läkare såväl fysiskt på vårdcentralen som digitalt i mobilen!

För att nå detta måste det utformas en strategi som uppmuntrar till kontinuitet, i stället för dagens fragmentering. Att söka vård hos Kry för problem med pollen, och att logga in hos Doktor24 med en öroninfektion, och ringa Doktor.se när barnen har feber är inte vår medicin för den av moderaterna -hyllade valfriheten.

Med ökad kontinuitet kommer också bättre kostnadskontroll. Samtidigt som vi är patienter som uppskattar avgiftsfri vård inom en minut så inser vi säkert som skattebetalare att notan ska betalas. Det är därför inte rimligt med oerhört aggressiv marknadsföring för att uppmuntra människor att söka läkarvård för hösnuva. Vi värnar om att skattemedel ska användas ändamålsenligt.

Att min läkare sedan kan använda digitalteknik för att konsultera en kollega med specialistkompetens, eller specifika språkkunskaper genom en underleverantör, är naturligtvis valfritt.

Vi vill värna den lokala självstyrelsen. Det är inte rimligt att den regionen med för tillfället lägst patientavgift ska reglera formerna för alla andra regioner. Just nu råkar det vara Sörmland som har haft lägst avgifter. De flesta aktörer har etablerat sig där genom att köpa egna vårdcentraler.

Vi behöver också sätta stopp för de kryphål som dagens lagstiftning tydligen tillåter. Det finns tyvärr för många exempel där digitala vårdbolag fakturerar för ett utomlänsbesök när det i själva verket borde hanteras inom den berörda regionen. Det måste upphöra omedelbart!

Rent konkret vill vi att den digitala vården ska vara integrerad med vården som i dag ges vid våra vårdcentraler. Exakt hur den ska utformas måste vara upp till varje enskild region. Av det skälet ska digital vård inte längre betraktas som utomlänsvård – några fakturor på 500 kr per läkarbesök borde över huvud taget inte skickas mellan några regioner.

Vi uppmanar avslutningsvis regionerna att utveckla modellerna för vårdval med rimliga ersättningar till vårdcentralerna så att de investerar i nödvändig kompetens och infrastruktur för att skapa den digifysiska vården och erbjuda kontinuitet och ökad tillgänglighet i mötet med patienten.

ANNA MANNFALK (M), REGIONRÅD, REGION SKÅNE, MAGNUS LEIVIK (M), REGIONRÅD I OPPOSITION, REGION SÖRMLAND.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev