fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi vill se nationella riktlinjer för hemförlossningar”

Det ska inte vara en kostnadsfråga att få föda säkert hemma, skriver Catarina Wahlgren (V).

Publicerad: 14 oktober 2020, 12:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Catarina Wahlgren (V), gruppledare och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Alla blivande föräldrar ska kunna lita på att de får en trygg och säker förlossning. Det innebär även att få föda hemma om riskgraviditet inte förekommer, eller andra medicinska skäl som gör att den gravida måste vara på sjukhus under förlossningen. 

Efterfrågan på hemförlossningar har ökat sedan coronapandemin bröt ut under våren, både till följd av rädsla för smitta och för att gravida har tvingats föda utan en närstående vid sin sida. De har inte känt sig trygga. Blivande föräldrar efterfrågar barnmorskor som kan assistera vid hemförlossningar men i dagsläget erbjuds hemförlossning i Stockholmsregionen enbart via projektet Min barnmorska. 

Vårdval Min barnmorska är ett projekt som drivs av Karolinska universitetssjukhuset och har en vårdmodell där den gravida har ett barnmorsketeam som följer en från inskrivning ända fram till själva förlossningen. Projektet har varit framgångsrikt i att hjälpa kvinnor med förlossningsrädsla och erbjuder sedan september 2020 även assistans vid hemförlossning.

Vi i Vänsterpartiet välkomnar en utveckling i linje med projektets intentioner och känner oss trygga med att vi har med oss både gravida och barnmorskekåren på tåget. Vi vill däremot att säker hemförlossning ska kunna erbjudas till alla blivande föräldrar i regionen, oavsett vilken förlossningsklinik de är knutna till. 

Den 3 oktober uttalade sig även Svenska barnmorskeförbundet i SVT Nyheter och ansåg att hemförlossning bör vara en del av vårdutbudet i hela landet. Vi har länge krävt att majoriteten rustar upp förlossningsvården genom att anställa fler barnmorskor för att kunna säkerhetsställa att en barnmorska är närvarande under hela den aktiva förlossningen, enligt principen en barnmorska per födande, och ser hemförlossning som ett utmärkt komplement till en politik vi redan driver.

När den modell för hemförlossningar som tidigare funnits i regionen under lång tid avskaffades för något år sedan, ville det blågröna styret göra detta till ett frivilligt tilläggsuppdrag för utförarna medan vi i Vänsterpartiet föreslog att möjligheten skulle ingå i ordinarie förlossningsvård.

Goda arbetsförhållanden och inflytande över arbetsplatsen är grunden för trygga förlossningar. Vi ser ett behov av att öka förlossningsplatserna totalt i regionen, men även att utöka möjligheterna till hemförlossning. På sikt vill vi att all förlossningsvård ska drivas i egen regi och samordnas på ett sätt som kommer anställda och blivande föräldrar bäst till del.

En trygg förlossning ska inte heller vara en ekonomisk fråga. Idag kan blivande föräldrar välja att själva bekosta en assisterande barnmorska vid hemförlossning till en kostnad av cirka 20 000 kronor. Vi i Vänsterpartiet anser inte att det ska vara en kostnadsfråga att få föda säkert hemma.

För att göra hemförlossningar så trygga som möjligt vill vi även på sikt se nationella riktlinjer regioner ska följa vid hemförlossningar. 

Catarina Wahlgren (V), gruppledare och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Stockholm

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev