Debatt
Viktig ADHD-studie försvann
Publicerad: 9 februari 2012, 11:00
Det är chockerande SBU förnekar långtidsstudier av effekten av ADHD-medicinering, skriver Lars Lundström.
Ämnen i artikeln:
AdhdI Dagens Medicin publicerades artikeln Rapport om adhd vållar debatt (se länk i högerspalten), om hur SBU:s rapport om adhd-behandling väcker starka känslor. Jag blev närmast chockad över förnekandet av att det finns långtidsstudier av medicineringseffekter.
Kan jag minnas så fel?
I SBU:s länge efterlängtade rapport står på sidan 16: ”Det går inte att bedöma nytta och risker vid en längre tids behandling (mer än 6 månader)”.
För tio år sedan, år 2002, skrev Socialstyrelsen så här i sin förra kunskapsöversikt om adhd hos barn och vuxna:
■ ”MTA-studien (The Multimodal Treatment Study of Children With AD/HD) är en milstolpe i barnpsykiatrins utveckling till evidensbaserad disciplin.”
■ ”Det är viktigt att det visat sig att ambitiösa behandlingsutvärderingar är möjliga att genomföra.”
■ ”MTA-studien är utan tvivel den största, mest omfattande och inträngande empiriska undersökningen av behandling av adhd hos barn. Den kommer sannolikt att ha stor inverkan på den framtida inriktningen på forskningen av behandling av adhd.”
Flera andra har också betonat det stora värdet av MTA-studien (Jensen, 2001; Pelham, 1999; Pelham, 2000).
Även i socialstyrelsens kortversion 2004 hänvisas till dessa skrivningar.
Sedan dess har studien följts upp i ambitiösa utvärderingar efter tre, sju och åtta år. I dag, år 2012, tycks den aldrig ha funnits. Vad hände? Den ovan nämnde William Pelham, en av huvudforskarna i MTA-studien, kan föra oss närmare gåtans lösning.
Så här såg hans omsvängning ut efter treårsutvärderingen:
”Barnens tillväxt avstannade så att de inte växte lika mycket som andra barn avseende såväl längd som vikt. I den tidiga studien överskattade vi de positiva effekterna av medicinering. Vi trodde att om barnen medicinerades längre så skulle resultatet bli bättre – men det stämde inte. Det finns inga positiva effekter. Det finns inga bevis för att medicinering är bättre än ingenting – inga bevis alls. Kortsiktigt kan medicinering hjälpa barnet att uppföra sig bättre, på längre sikt gör den det inte – och denna information måste föräldrar vara mycket medvetna om.”
Den tidiga överoptimismen låg till grund för socialstyrelsen kunskapsöversikt från 2002 och har motiverat den våldsamt accelererande medicinering i Sverige under det senaste decenniet.
Peter Jensen, en annan av studiens ledande forskare säger: ”Vi gjorde den bästa undersökning som någonsin utförts på denna planet”. Men SBU knäpper med fingrarna och vips – MTA studien försvinner från planetens yta. Det finns inte längre några deprimerande långtidsundersökningar.
Men är det vetenskap?