Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Viktig rehabilitering skuffas undan i cancervården”

Publicerad: 28 februari 2014, 05:30

Vi ifrågasätter cancerrehabiliteringens skuggplats inom cancervården och i media, skriver Eva Bengtsson, Cancer­rehabfonden.


I skymundan bakom skriverier kring forskning om hur cancer kan förebyggas finns människor som lever med cancer, vars liv kretsar kring sjukdomen och som väntar på en möjlighet att få komma tillbaka till livet. Cancerrehabfonden ifrågasätter cancerrehabiliteringens skuggplats inom cancervården och i media.

Cancerbehandlingarna blir allt bättre och allt fler som drabbas av cancer överlever. Enligt Socialstyrelsen var överlevnadsfrekvensen tio år efter cancerdiagnos år 1980 bara 30 procent. I dag är siffran fördubblad. Men vad händer med alla dessa människor, vars liv trasats sönder av cancerbesked och otaliga medicinska behandlingar? Vad händer med sinnet och viljan att komma tillbaka till det liv som de en gång levde?

Rehabilitering under och efter cancer är ett lågt prioriterat inslag inom cancerbehandlingen, det visar resultatet av Nätverket mot cancers undersökning Enkät för cancerberörda – patienter och närstående. Av nästan 2 000 svarande var det bara 4 procent som upplevde att de fått en rehabiliteringsplan, trots att alla drabbade har rätt till en enligt den nationella cancerstrategin.

Vi på Cancerrehabfonden frågar oss ständigt varför denna del av cancerbehandlingen ses som mindre viktig. Våra erfarenheter säger att många som får möjlighet till rehabilitering efter cancer inte fått speciellt mycket, om ens någon, information om denna möjlighet under behandlingens gång. Men i princip alla som får rehabilitering inser i efterhand att det var precis vad de behövde, även om de flesta skulle ha behövt det långt tidigare också. Den som har drabbats av cancer kan sällan gå tillbaka till ett välfungerande liv bara för att läkaren gjort en friskförklaring. De känslomässiga såren finns kvar länge och behöver också behandlas.

”Motion kan förebygga cancer”, ”Vad orsakar cancer?”, ”Maten som skyddar dig mot cancer”. Det är inte ovanligt med rubriker som dessa på löpsedlar och i cancerforskningssfären. Problemet med dessa är att de får den som själv är drabbad av cancer att känna sig som det dåliga exemplet – den som folk ska undvika att bli som. Cancer är en av vår tids folksjukdomar och nästan alla känner någon som är drabbad. Att nästan enbart lyfta fram förebyggande av cancer och medicinska framsteg inom forskningen som något väsentligt, är att utesluta alla som redan är drabbade.

Eftersom var tredje person någon gång kommer att drabbas av cancer och eftersom hela 60 procent av alla som i dag drabbas är vid liv tio år efter att de fått sin diagnos, är det hög tid att ge dessa människor utrymme och en chans till ett värdigt liv.

Allt eftersom forskningen gör framsteg måste rehabiliteringen hänga med, för vad är det för vits att vara vid liv om möjligheten att leva inte ges?

Relaterat material

debatt”Mottagning för nyupptäckt cancer kan rädda liv”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev