Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Viktigt att politiker och andra tar frågan vidare”

Publicerad: 9 april 2020, 05:00

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Frågan om privata sjukvårdsförsäkringars vara eller inte vara är till stor del ett ideologiskt eller politiskt val, skriver Vårdanalys i en replik.


Vi välkomnar alltid en dialog om våra rapporter och vill med den här repliken på John Lapidus debattartikel tydliggöra vår roll och vårt arbetssätt. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys är en oberoende analysmyndighet med uppgift att ta fram faktabaserade kunskapsunderlag.

I det här fallet har vi utifrån ett regeringsuppdrag kartlagt och analyserat möjliga konsekvenser av privata sjukvårdsförsäkringar. Tiden för regeringsuppdraget har varit mycket kort, knappt 2,5 månad, och vi har därför behövt göra avgränsningar.

Frågan är komplex och det är viktigt att slå fast de förhållanden vi har faktisk kunskap om, liksom att det för vissa områden saknas kunskap. Den största utmaningen har varit att det till stora delar saknas forskning, data och uppföljningsmöjligheter. Frågan om privata sjukvårdsförsäkringars vara eller inte vara är till stor del ett ideologiskt eller politiskt val, och det valet är det inte vår sak, utan politikernas, att ta ställning till. Vi vill understryka att den hälso- och sjukvårdslagstiftning vi har, ska efterlevas både nu och i framtiden, vilket vi också lyfter i rapporten.

I arbetet har vi bland annat utgått från vetenskaplig litteratur och annat kunskapsunderlag såsom tillgänglig statistik över väntetider. Vi har lagt stor vikt vid att belysa frågan utifrån olika perspektiv, för att säkerställa relevans och hög kvalitet i analysarbetet.

Vi har därför även genomfört ett stort antal intervjuer med personer som har olika erfarenheter och kunskap i frågan. Som en del av kvalitetssäkringen anlitade vi även två akademiska forskare som fick möjlighet att komma med synpunkter på ett utkast av rapporten. Myndigheten står som alltid själv för de slutsatser och rekommendationer vi lämnar i rapporten.

Nu är det viktigt att politiker, huvudmän, vårdgivare, forskare och andra aktörer på olika sätt tar frågan vidare. Det här är en av flera viktiga frågor som handlar om vår framtida välfärd.

IDA NYSTRÖM, CECILIA STENBJÖRN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev