Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Viktigt med en plats mitt i smeten

Publicerad: 9 juni 2010, 10:00

Barnläkarna Salomon Schulman och Hugo Lagercrantz fortsätter debatten om barnpsykiatrins roll i den svenska sjukvården.


Ämnen i artikeln:

Barnpsykiatri

Harald Sturm ondgör sig över att vår artikel Låt barnläkarna ta ansvar för barns psykiska problem (DN debatt 15/5) klassas som  Toppen  på Dagens Medicins ledarsida. Att barnpsykiatrin har problem är väl känt, vilket exempelvis uppmärksammats av Vetenskaps­akademien vid ett par symposier nyligen. Vi utgick från barnpsykiatern Frank Lindblads och barnläkaren Carl Lindgrens bok Välfärdslandets gåta, där problemen beskrivs i detalj. Dagarna efter vår artikel framlade SBU en nedgörande kritik av flera metoder och program som används av barnpsykiatrer och skolläkare.

Vi beklagar att Harald Sturm känner sig kränkt till skillnad från Sveriges internationellt mest framstående barnpsykiater: Christoffer Gillberg, som applåderade vårt inlägg vid ett möte på Karolinska.

Självklart finns det bra och fungerande barnpsykiatri, som den verksamhet Sturm bedriver. Men i en kritisk debattartikel skriver man om vad som brister och inte om det som fungerar. Eftersom artikleln riktar sig till allmänheten måste man förenkla ordvalet. Det är därför helt korrekt att påstå att metylfenidat är ett amfetaminliknande preparat.

Vi står fast vid att barnpsykiatrin och skolhälsovården till skillnad från barnmedicinen har stora problem att brottas med och som dessa discipliner inte klarar på ett nöjaktigt sätt. Det råder rekryteringsproblem till barnpsykiatrin och skolhälsovården, till skillnad från barnmedicinen. Exempelvis har det varit svårt att hitta en efterträdare till professuren i barnpsykiatri på Karolinska inom landet. Det är därför så viktigt att barnpsykiatrin får en större plats mitt i  smeten , inte i periferin.

Salomon Schulman,
 barn­läkare och barnpsy­kia­ter.

Hugo Lagercrantz,
 professor i pediatrik.

Relaterat material

Oseriöst budskap om barnvård inte toppen

Ämnen i artikeln:

Barnpsykiatri

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev