Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vill Lapidus göra sjukvårdspersonal livegen?”

John Lapidus är dåligt påläst. Alivia emotser en saklig och objektiv diskussion om cancervården, skriver debattörer från företaget i en replik.

Publicerad: 18 februari 2021, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kent Andersson, vd för Alivia och Vidar Arnulf, medicinsk direktör på Alivia.


Den svenska cancervården fungerar i många stycken väl och Alivia har stor respekt för den kunskap och de ständiga förbättringar som görs inom cancervården i Sverige. Oavsett Alivias förtroende för den offentliga cancervården kan vi dock inte blunda för att många patienter inte får den cancervård och patientfokus de kan förvänta sig. 

Det tycks till exempel gå John Lapidus förbi att det är mindre än hälften av alla cancerpatienter som får vård inom de tider som finns stipulerade i de standardiserade vårdförloppen för olika cancerdiagnoser. Är det då konstigt att människor blir oroliga och söker kompletterande möjligheter att trygga sin vård när inte sjukvården lever upp till begreppet god vård enligt Hälso- och sjukvårdslagen? Ska vi förbjuda människor att ta ansvar för sin egen hälsa och sitt liv när sjukvården brister? Dessutom finns väl ingen som frivilligt vill betala sin vård två gånger? 

Alivias cancervårdsförsäkring är utformad som ett komplement till den offentliga vården och ger inget företräde till svensk cancervård utan erbjuder vid kötider samordning och vård inom EU enligt EU:s så kallade patientdirektiv. Det vill säga helt enligt offentliga principer om möjlighet till vård inom EU. 

Lapidus hänvisar till att enligt hälso- och sjukvårdslagen ska vård ges efter behov och på lika villkor. Hur förklarar då Lapidus att den största ojämlikheten i vården är mellan olika regioner? Varför får en medborgare i Västerbotten vänta 122 dagar på en prostataoperation när en person i Jönköping får sin operation efter 61 dagar? Vad finns det för rättvisa i det? 

Lapidus hävdar vidare att Alivia inte upplyser i sin marknadsföring om att en second opinion ingår i det offentliga åtagandet. På Alivias webbsida framgår tydligt: ”Du har enligt svensk lag även rätt till en second opinion vid livshotande, eller särskilt allvarlig, sjukdom. Begär en remiss från din behandlande läkare. Läs mer om dina rättigheter här”. 

I detta fall är Alivia betydligt bättre på att upplysa om patientens rättigheter än vad den offentliga sjukvården själv är. Enligt en undersökning gjord av Cancercentrum Stockholm-Gotland upplyses patienten i färre fall än 10 procent om möjligheten till en second opinion. I en Yougov-undersökning 2019 svarade 86 procent att de önskar en second opinion vid en cancerdiagnos. Mot detta står att färre än 10 procent av patienterna faktiskt erhåller en second opinion inom offentlig cancervård. 

Lapidus påstår även felaktigt att Alivia vanligtvis utesluter alla som någon gång haft cancer. Merparten av de försäkringar som är tecknade i Alivia är så kallade gruppförsäkringar där försäkringsformen rent tekniskt ger möjlighet till mer förmånliga villkor än försäkringar som är tecknade individuellt. Gruppförsäkringen kan tecknas av alla som är fullt arbetsföra – även de med en befintlig cancerdiagnos. 

Lapidus menar att privata vårdaktörer dränerar den offentliga vården på personal. Det kan väl inte vara så att Lapidus vill göra sjukvårdspersonal livegen utan möjlighet att själv bestämma vilken arbetsgivare man vill jobba för? Alivias uppfattning är att ett utbyte av personal i båda riktningar mellan den offentliga vården och den privata främjar erfarenhets- och kunskapsutbyte och därmed indirekt cancerpatienten. Motsatsen kan leda till att personal helt lämnar vården.

Alivias övertygelse är att alla som arbetar inom vården i första hand ser till att patienten ska få bästa möjliga förutsättningar och vård i händelse av sjukdom. Det är därför ointressant att som Lapidus gör sätta offentlig och privat vård i motsatsställning till varandra.  Det är i samverkan som vi tillsammans kan samordna våra resurser för patienternas bästa. 

Kent Andersson, vd för Alivia

Vidar Arnulf, medicinsk direktör på Alivia

 

Replik på:

”Affärsidé: skapa misstro till cancervården”

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev