Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Vill patienterna ha den här vården?”

Publicerad: 26 oktober 2016, 05:00

Erika Kruse och John Bengtsson, sjuksköterskor vid Akademiska sjukhuset.

Ställer vi för höga krav när vi vill jobba efter en arbetstidsmodell vi är nöjda med, ha en bra arbetsmiljö och kunna ge trygg och säker vård för våra patienter? Det frågar två sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset.


Ämnen i artikeln:

Landstinget i Uppsala länAkutsjukvårdAkademiska sjukhuset

Det plingar i telefonen, sms från jobbet:

"Hej! Kan någon tänka sig att jobba några timmar inatt? Det är 60 patienter på akuten just nu och inga vårdplatser..."

I somras sade vi upp oss från akutmottagningen på Akademiska sjukhuset. Vi gjorde det för vår hälsas skull efter egna, noggrant övervägda beslut. Vårdförbundet sade för två år sedan upp det lokala kollektivavtalet, poäng­modellen, som vi på akuten arbetar efter. Detta var för att tvinga arbetsgivaren till förhandlingsbordet och rätta till de brister som fanns i avtalet. Vi blev väldigt besvikna när förhandlingarna strandade och resultatet skulle bli att många av oss skulle få arbeta mer obekväm arbetstid mot sämre ersättning.

"Hej! Högt inflöde på akuten. Vill du komma in och hjälpa till med triage några timmar, alt någon som jobbar natt som kan börja tidigare?"

Under sensommaren fick vi glädjande besked, vi skulle tillfälligt få ha kvar poängmodellen som kompenserar oss i tid mot att vi arbetar psykiskt påfrestande och obekväm arbetstid. Samtidigt skulle Vårdförbundet och arbets­givaren återuppta de förhandlingar som tidigare misslyckats.

Flera av oss i personalen som sagt upp oss återtog uppsägningarna i övertygelsen om att förhandlingarna skulle leda till ett enigt beslut och att poäng­modellen skulle få vara kvar.

Besvikelsen var ett faktum när förhandlingarna återigen strandade den 12 september. Och i januari 2017 återgår vi till den arbetstidsmodell som innebär försämrade arbetsvillkor – något som vi är djupt missnöjda med. När vi redan är överarbetade – hur ska vi då orka fylla på med personal vid höga inflöden, ökade bemanningsbehov och vid sjukluckor som behöver täckas? Hur ska våra nya kollegor få en chans att vara nya om vi inte har tillräckligt med personal? Och hur ska vi rekrytera ny personal om vi har en central arbetsgivare som inte verkar mån om den som finns nu?

"Hej gott folk! Vi är i behov av att bemanna upp med en sjuksköterska till natten. Har du möjlighet att komma in?"

De ständigt underbemannade mottagningarna och avdelningarna gör att patientsäkerheten hotas. Akutmottagningen saknade i början av hösten 13 sjuksköterskor med 540 luckor i schemat till följd.

Vi jobbar i en underbemannad verksamhet där vår arbetsbelastning är hög och den blir ännu högre när vårdavdelningarna har fullt. Patienterna blir kvar hos oss och vi undrar om akutmottagningen också ska vara en vårdavdelning? Vad har Akademiska sjukhuset för plan för de nästan hundra vårdplatserna som är stängda?

Vi har en arbetsgivare som från centralt håll inte verkar intresserad av att behålla sin personal utan som ännu en gång gör oss besvikna.

"På grund av högt inflöde under eftermiddagen undras om någon vill komma in och jobba?"

Akutmottagningen är en viktig funktion för samhället och det krävs att vi jobbar dygnets alla timmar, året om – för akuta händelser går inte att styra över.

Situationen gör oss ledsna och besvikna för vi trivs med att jobba på akuten. Vi har en fantastisk arbetsplats och våra kollegor är en del av vår familj. Men nu är vi trötta på att våra villkor ständigt försämras. Det är dags att öppna ögonen. Det är dags att central ledning, HR och politiker börjar lyssna på vår misströstan och ägnar sig åt omvärldsspaning. Vi är rädda att vi inte kommer orka fortsätta vårt arbete och tvingas söka oss till andra arbetsgivare.

Politiker och arbetsgivare – ställer vi för höga krav när vi vill jobba efter en arbetstidsmodell vi är nöjda med, ha en bra arbetsmiljö och kunna ge trygg och säker vård för våra patienter?

Tror ni, politiker och arbets­givare, att våra patienter vill ha den vård som ni nu sätter upp förutsättningar för?

ERIKA KRUSE OCH JOHN BENGTSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev