Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Vill SKL fortsätta ha en trygg vård?

Publicerad: 23 April 2008, 04:17

Strejken gäller inte hur löneutvecklingen sett ut, utan om varför de som reparerar maskiner får mer i lön än de som lindrar smärta, skriver Annelie Ekengren Eliasson.


Ingela Gardner Sundström, ordförande i Sveriegs Kommuners och Landstings förhandlingsdelegation, envisas med att konsekvent gömma sig bakom statistik. 4,3  procent och en god löneutveckling sedan 1995 har blivit SKL:s mantra.

Ingela Gardner Sundström vill själv gärna framställa sig som den goda fen, som har tackat ja till de två medlarbuden, medan  Vårdförbundet utmålas som sniket och oansvarigt.

I de här sammanhanget kan det vara nyttigt att komma ihåg vad Mark Twain ska ha sagt om statistik:  Det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och statistik.

Den här striden handlar inte om hur löneutvecklingen har sett ut, utan om varför de som reparerar robotar och maskiner ska ha mer i sitt lönekuvert än de som återställer hälsa och lindrar smärta hos människor. Innebär det i förlängningen att en maskin har högre värde än en människa?

Hur mycket får det kosta att ha legitimerad vårdpersonal, som kan förändra och förbättra vården? Den här strejken handlar om att rätta till ett systemfel. Det kan inte rakt av jämföras med andra yrkesgruppers avtal, för vår del handlar det om att ett systemfel måste åtgärdas.

Vi är felvärderade, i förhållande till utbildning, kunskap och ansvar.

Vårt arbete tas för givet. Myten om Florence Nightingale, den självuppoffrande kvinnan, som levde för sitt kall, har genom åren målats upp och använts som måttstock, för hur sjuksköterskeyrket ska uppfattas och värderas.

Som argument för vårt usla löneläge, får vi ofta höra att det beror på att vi är de som tär. De som när ska ha kakan och vi andra får dela på smulorna.

Att vi som tär, egentligen är de som bär, talas de tyst om.

Utan oss skulle välfärden gå om intet. Detta förhållande har synliggjorts den senaste tiden, när vi nu drar ut i strejk varnar arbetsgivarsidan för samhällsfarlighet. Att vi är vårdens nyckel­personer är odiskutabelt, men att vi ska kräva en rättvis lön för det livsviktiga arbete vi utför, anses orimligt.

Vårdförbundet anklagas för att agera oansvarigt genom att utlysa strejk.

I själva verket tar vi ett stort samhällsansvar. Vården står inför stora pensionsavgångar, bristen på specialistutbildade sjuksköterskor är redan påtaglig. Hur ska arbetsgivarna lyckas rekrytera legitimerad vårdpersonal i framtiden? Dagens barn får, redan i mycket späd ålder, lära sig att sätta högt värde på sig själva. Morgondagens arbetskraft kommer inte att låta sig lockas till vården, med mindre än att statusen och lönen höjs. Vi slåss inte för våra löner för att vi är snikna, vi slåss för att vi känner oss diskriminerade och vi slåss för morgondagens sjukvård och välfärd.

Vi beklagar att allmänheten ska drabbas av att SKL fokuserar på att titta i backspegeln på statistik och löneutveckling, i stället för att blicka framåt. Vilken vård ska vi ha i framtiden? Vår kunskap är patienternas trygghet. Vill SKL fortsätta ha trygg och säker vård även i framtiden?

Ingela, vill du verkligen vara en god fe, så är det bäst att sluta jiddra och börja trolla! Rättvis lön till livsviktiga yrken.

Annelie Ekengren Eliasson

Annelie Ekengren Eliasson
 är legitimerad sjuksköterska och styrelse­ledamot i Vårdf­örbundet avdelning Halland.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev