fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vinster och vårdkvalitet hänger tätt ihop”

Publicerad: 13 januari 2017, 09:30

Eva Olofsson (V), oppositionsråd Västra Götalandsregionen, Sara Svensson (V), gruppledare Region Skåne, och Håkan Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd Stockholms läns landsting

Sjukvård är inte en produkt på samma sätt som tegel och cement - och alltför viktig för att lyda under marknadens lagar och regler. Det skriver tre vänsterpartister i en replik på ett tidigare debattinlägg.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingVårdpolitikVinster i välfärden

Liberala landstingspolitiker från hela landet har skrivit en artikel till försvar för vinster i välfärden. Huvudargumentet, som de hävdar att vi alla ”måste enas om”, är att det är oviktigt om ett företag gör vinst eller inte. Men varken Vänsterpartiet eller en majoritet av svenska folket kommer att enas med Liberalerna om detta.

När marknaden får styra så underordnas nämligen allt annat vinstintresset – patienter, vård och personal. På detta finns otaliga exempel. Självklart äventyras kvaliteten när målet inte endast är att ge god vård, utan också ge avkastning åt ägarna.

Bland undertecknarna hittas två landstingsråd från Stockholms läns landsting, som har haft borgerligt styre i över tio år, och där privatiseringarna har duggat tätt. Men trots över 30 dyra privata vårdval kan vården i Stockholm knappast beskrivas som mer välfungerande än i andra regioner. Faktum är att vården i Stockholm är dyrast i landet, men långt ifrån bäst, enligt SKL:s översikt från 2016. Men hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) tycks vara ideologiskt förblindad. Hon vill fortsätta privatisera. Trots att mer än hälften av stockholmarna inte vill ha ett nytt privat akutsjukhus, tänker hon tuta och köra.

Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) tycks vara ideologiskt förblindad.

Debattörerna passar också på att sammanfatta ”socialistisk välfärd” med några punkter. De påtalar olämpligheten i att företag som bygger en vårdcentral får gå med vinst, medan vården som bedrivs inuti lokalen inte tillåts göra det. Liberalerna likställer alltså att slå i spik med att vårda svårt sjuka människor. Det är larvigt. Sjukvård är inte en produkt på samma sätt som tegel och cement. Vården är för viktig för att lyda under marknadens lagar och regler.

Liberalerna försvarar företagens rätt att gå med vinst. Vi i Vänsterpartiet kämpar i stället för att skattepengar ska hamna där de behövs. Till fler vårdplatser och personal och till en sjukvård att lita på.

”Vinster är oviktiga”, hävdar debattörerna. Men man undrar om de inte snarare att tycker privata vinster är det viktigaste av allt, så som de med näbbar och klor försvarar vårdföretagares rätt att kamma hem mer skattekronor.

Relaterat material

”Blind häxjakt på vinster i välfärden”

EVA OLOFSSON, SARA SVENSSON OCH HÅKAN JÖRNEHED

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev